Menu

Esimene omanäoline: Uue-Saalusel valmistatakse kohanimedega veine

  • Kirjutas Heleri Lakur

Uue-Saaluse veinitalu peremehe Mati Kivistiku ja perenaise Maris Kivistiku sõnul ei plaani nad suurtootmiseks kasvada, kuigi ühe aastaga on loodud suur sortiment. Foto: AIGAR NAGEL

TEGIJAD > Uue-Saaluse veinitalu asub Rõuge vallas Võrumaal Kavadi järve ja matkaradade vahetus lähetuses. Pererahva Maris ja Mati Kivistiku sõnul panid nad oma päris esimese veini laagerduma juba 2012. aastal, aga see jäi ka pererahva enda proovida. Päris esimese veinitalu nime alt toodetud vein valmis 2017. aastal.

Esimene partii astelpajuveine läbi müüdud

Kust see üldse alguse sai, oli aasta 2000, kui kõik hakkasid suure hooga astelpaju kasvatama. „Meie langesime ka sellesse võrku. Astelpaju väärindada ega realiseerida me seni ei ole suutnud ning sealt tekkiski mõte hakata veini tegema,” lausub veinitalu perenaine Maris Kivistik. Kusjuures olevat see toode, mida Eestis ei toodeta, sest tooraine on ilmselgelt kallivõitu. „Meie enda võimsus on 6000–8000 liitrit, mida suudame kokku toota. Astelpajumahlast tehtud veini suudame toota kuni 1000 liitrit.

FOTOD: Aigar Nagel

Palun logi esmalt sisse

Seda lugu näevad täispikkuses ja suurte fotodega ainult Digilehe tellijad.
Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada siit.

15 PÄEVA ENIMLOETUD

VIIMASED