Menu

Kuidas Antslast pärit kuulsa kunstniku tööd rahapuudusest hoolimata Võrru jõudsid

Üks Gulgi näitusel väljas olevatest töödest, mille pikkus ühest otsast teise on kümme meetrit.   Foto: Võrumaa TeatajaNÄITUS • Alates 26. novembrist on Võru linnagalerii teisel korrusel võimalik kaeda Võrumaa oma mehe, Antslast pärit Albert Gulgi suuri ja fantaasiarikkaid joonistusi, mille Võrru toomine oleks võinud rahapuuduse tõttu hoopistükkis ära jääda.


„Albert ei tahtnud alguses näitusest midagi kuulda,” kirjeldab Võru linnagalerii galerist Jana Huul Tartu kunstikooli ja Tartu ülikooli maaliosakonna lõpetanud ning üle Eesti oma ulmeliste maalidega kuulsust võitnud Albert Gulgi tööde Võrru jõudmist. „Tal ei olnud raha ja ka kultuurkapitalist taotlemiseks oli liiga vähe aega jäänud.” Asi selles, et algse plaani järgi oleks pidanud Gulgi tööde kohal praegu hoopis ühe teise kunstniku tööd rippuma, kuid kuna see kunstnik tegi oma näituse varem ära, siis jäi pind vabaks ja Huul pakkus seda Gulgile. Kuna Gulgil oma kuni kümnemeetriste joonistuste Võrru vedamiseks aga aega ja raha nappis, siis ütles ta, et on asjaga päri ainult siis, kui galerist ise tööd Tartust Võrru viib. Jana Huul tegigi asja ära. Ta käis Gulgi Tartus Vanemuise tänaval asuvas ateljees kohal, sorteeris kunstnikuga sobilikud tööd välja ja tõi need Võrru.


Gulgi hirmsuuri töid vaadates tekib muidugi kohe küsimus, et kuidas neid õigupoolest toodi. Kas veoautoga? Jana Huul naerab selle peale ja ütleb, et joonistused keerati lihtsalt rulli ja toodi ära tavalise autoga. Gulgil olevatki ateljees väga palju rulle, mille keskel ta endale elektripliidil süüa valmistades ja inspiratsiooniks elektroonilist muusikat kuulates joonistab. Seda muidugi mitte kogu aeg. Kui on hea aeg, võib Gulk meeletult tööd teha vuhkida, lausa 12 tundi jutti. Kui on „tsükkel”, siis ei tee ta midagi. Kõige pikem „tsükkel” on tal olnud kahe kuu pikkune.


Ent kui Albert joonistab, siis joonistab ta hästi ja pühendunult. Tõsi – kui varasematel aastatel olid tema tööd valdavalt helgetes toonides, siis nüüd on nad enamjaolt sünged. Jana Huule sõnul põhjendab Gulk seda sellega, et elu ja inimesed on tema ümber kurjemaks läinud. Näitusel olevaid töid aga karta ei tasu, sest need on helged ja positiivseid emotsioone tekitavad. Galeristi sõnul sai helge toon valitud saabuvat jõuluaega silmas pidades ja arvestades maja inimeste soove, kelle nõudmisel galerist vahest ka töid seintelt ära on pidanud korjama.


Võrru jõudnud Gulk on igatahes läbinisti hea Gulk, nii otseses kui kaudses mõttes. Tasub kindlasti vaatama minna. Näitus on üleval kuni 3. jaanuarini.