Menu

.      

Esmaspäevast tõuseb miinimumpalk ja kütuseaktsiis

Võrumaa Teataja

Esmaspäevast jõustuvad maksumuudatused, millega seoses tõuseb miinimumpalk, muudetakse firmaautode maksustamist, tõstetakse kütuseaktsiise ning veoautodele kehtestatakse teekasutustasu.

Esmaspäevast algava uue aastaga suureneb täistööajaga töötamisel miinimumpalk 470 eurolt 500 euroni kuus. Tunnitasu alammäär tõuseb 2,78 eurolt 2,97 euroni. Maksuvaba tulu tõuseb uuest aastast 500 euroni kuus. Kuni 1200 eurot teenivatele inimestele jääb kuni 64 eurot kuus rohkem raha kätte. Madalama palgaga töötajate netopalk tõuseb kuni 15 protsenti.

1. jaanuarist jõustub seadus, mis muudab firmaautode eratarbeks kasutamise erisoodustuse maksu võimsuspõhiseks. Seni kehtinud maksimaalne piirmäär 256 eurot kuus sõiduauto koha asendati auto võimsusest sõltuva arvestusega ning otsustati määrata kilovati hinnaks 1,96 eurot. Seega kujuneb erisoodustuse maksukohustuseks ehk tulu- ja sotsiaalmaksuks 1,3 eurot ühe kilovati kohta kuus. Sõiduautode puhul, mis on vanemad kui viis aastat, kehtestatakse erisoodustuse hinnaks 75 protsenti kilovatipõhise arvestuse alusel arvutatud maksubaasist.

Samuti jõustub riigikogu poolt suvel vastu võetud teekasutustasude seadus, millega kehtestatakse veoautodele teekasutustasu. Teekasutustasu tasumäär sõltub veoauto ja selle haagise täismassist, EURO-heitgaasiklassist ja telgede arvust. Päevane teekasutustasu määr jääb vahemikku 9–12 eurot ning aastane teekasutustasu määr vahemikku 500–1300 eurot. Lisaks on võimalik teekasutustasu tasuda nädala, kuu või kvartali eest.

Tulevast aastast ühtlustatakse tubaka ja e-sigarettide vedelike aktsiisimäärad. Alternatiivsete tubakatoodete aktsiisimäär on 0,2 eurot tubakavedeliku milliliitri kohta või 0,2 eurot milligrammi kohta, kui toode on geeljas.

Maagaasi aktsiis tõuseb jaanuarist praegu kehtivalt 40,52 eurolt 1000 kuupmeetri kohta 25 protsenti igal aastal kuni 2020. aastani, mil aktsiisimäär oleks 79,14 eurot 1000 kuupmeetri kohta. Bensiini aktsiis tõuseb 10 protsenti 563 euroni 1000 liitri kohta.

Seadusega vähendatakse FIE sotsiaalmaksu ülempiiri 15-kordselt töötasu alammäära aastasummalt kümnele. Sel aastal on ülempiiriks 27 918 eurot, muudatuse järgselt väheneb see summa 18 612 euroni. Haigestumise korral antakse FIE-le võimalus vähendada oma sotsiaalmaksu miinimumkohustust päevade võrra, mil ta oli ajutiselt töövõimetu. Lisaks saab FIE õiguse arvutada endale 2.–8. haiguspäeva kohta arvestuslik haigushüvitis ja arvata see maha sotsiaalmaksuga maksustatavast ettevõtlustulust.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD