Menu

.      

Ülo Tuliku ja Jüri Luige vahel lahvatas vaidlus maa pärast

Jüri Luik oma poes näitamas mootorspordiauhindu, mida ta aastate jooksul on võitnud. Foto: Võrumaa TeatajaVASTASSEIS • Keskerakonna mõjuvõimu- ja nuhkimisskandaali kõrval on arenenud teinegi vastasseis, kus omavahel on läinud sarvipidi kokku Keskerakonnale 600-eurose annetuse tegemises süüdistatud Võru ettevõtja Jüri Luik ja läinud Riigikogu valimistel haridusminister Jaak Aaviksoo asendusliikmena Toompeale pääsenud Võru endine maavanem ning linnapea Ülo Tulik.

Kui Luik heitis Tulikule ette seda, et too tema karistamiseks siseminister Ken-Marti Vaherilt abi otsis, siis nüüd on Tulik süüdistuse välja käinud Luige aadressil – Luik olevat tema peale pahane, kuna ei saanud mitmeid aastaid tagasi, kui Tulik veel Võru vallavanem oli, vallalt autode ringraja rajamiseks maad.

„Kui elu viib kedagi kokku ärimees Jüri Luigega, siis olge väga ettevaatlikud,” hoiatas Ülo Tulik läinud nädala Riigikogu liige Ülo Tulik (fotol (keskel) oma viimasel volikoguistungil) leiab, et Võrru vormel 1 ringraja rajamise mõtet saab uskuda vaid ajuvähki põdev inimene. Foto: Võrumaa Teataja„Riigikogulane vastab” rubriigis inimesi tema kohta suud pruukinud Luige osas ja põhjendas oma seisukohavõttu järgmiselt: „Üsna mitmeid aastaid tagasi, kui pidasin Võru vallas vallavanema ametit (Tulik oli Võru vallavanem aastatel 1996–2005 – toim), käis ta välja idee, et pärast seda, kui on saanud Võru vallalt enda omandisse umbes 100 hektarit maad, on meil paari aasta pärast oma autode ringrada kohe vallamaja aknast avaneva vaatega olemas. Moskvas olla ettevõtmine ebaõnnestunud ja kui ainult maa saaks, oleks ta võimeline selle asja ära tegema. Kuna maad ta ei saanud, siis seetõttu mõistan tema pahameelt minu suhtes, sest lisaks üldtuntud kelmustele, mida ta on aegade jooksul korda saatnud, ei saanud ta hakkama ka tenniseväljaku haldamisega Võru linnas ajal, kui mina linnapea olin.”

Luik: Tuliku tegemiste kohta meenub ainult soetatud auto

Luik ei jää oma vastuses Tulikule bravuurikuses alla. Tema ütleb endise maavanema kohta nii: „Tegelikult peaks tsiteerima ärimees Raimo Kägu, kes sellised tõusvad Siia, Võru vallamaja taga asuvale maatükile plaanis Jüri Luik rajada autode võidusõiduringraja.  Foto: Võrumaa Teatajatähed kustuvas poliitikataevas saadab karu perse (Raimo väljend), aga las ta siis olla, sest vana peab ennast tõestama. Asi selles, et kui mõni minister peaks kukkuma, on ta kohe töötatööline.

Poliitkorrektsuse huvides peab siiski mainima, et väimees võib ta võtta Selistasse, aga seegi olukord kestaks niikaua, kuni tolle pere kooselu püsib. Ja ega ei oskagi midagi lisada mehe kohta, kelle vallavanema, maavanema ja linnapea – kui skandaalid välja jätta – tegemiste kohta meenub ainult maavanemana soetatud auto, millega sai ja saab ainult sõpradega jahil käia. Ja selle autoga on praegune maavanem hädas nagu lita lapsega. Õnneks saab selle liisingu aeg täis ja minu andmetel vahetatakse see sekundi murdosa jooksul siis ka sobivama auto vastu välja.”

Võru vallamaja taha planeeritud autoringrajaga polnud aga Luige sõnul teps mitte nii, nagu Tulik rääkis. „See oli aeg, kui kaaluti, kas renoveerida Sauga ringrada või ehitada kuhugi uus. Tookord oli raha kuidagi rohkem ja investeerimine moes. Ja kontrollitava faktina olin just, 1997. aastal võitnud Saugal oma klassi WW-cup’i ning saanud sama aasta Kavori konstruktorite karika. Eesti Ekspress kuulutas siis minu Estoni 22 vormeli baasil ehitatud ringraja W Põrnika Eesti vingeimaks Põrnikaks ning samal aastal töötasid tookordsed eesti vormeliliidrid Telliskivi ja Kuul välja ka uue ringrajaklassi tehnilised tingimused, kus aluseks võeti minu auto.”

Luige sõnul käis ta autoringraja ideest Tulikule rääkimas, kuid Tulik pani kohe plaanile käe ette ja ütles „ei”. Toonane Võru vallavanem olla veel huvi tundnud, kas tema ka ettevõtmises osaluse saab, ja kui Luik talle osalust ei pakkunud, oli asjal ka kriips peal. Sellegipoolest on Luige arvates rumal nimetada tema Tuliku aadressil tehtud kriitika põhjuseks seda aastatetagust lugu. „Kritiseerin ju Tuliku viimase aja tegemisi, aga mitte seda, kas tema vanaisa kandis head või halba vibu,” märkis ta.

Tulik: „Võrru ringraja ehitamise mõtet saab uskuda ainult ajuvähki põdev inimene.”

„Kinnitan, et Jüri Luige teemal ei ole mina siseminister Ken-Marti Vaheriga rääkinud mitte mingisugusel teemal. See on Jüri Luige väljamõeldis, millel ei ole mitte mingisugust alust ja mis on täielikult vale,” klaaris Tulik kõigepealt ära Luige aastalõpuintervjuus välja käidud väite, et Tulik palus oma erakonnakaaslaselt, siseminister Ken-Marti Vaherilt abi tema karistamiseks.

Küsimusele, miks Võru vald siis Luigel ringrada teha ei lasknud, vastas riigikogulane esmalt nõnda: „Maa saamiseks on seadusandlus ette näinud taotlemise korra. Ametlikult pole Jüri Luik maa saamiseks Võru valla poole pöördunud.”

Võrumaa Teataja täpsustavale küsimusele, et kui Luik valla poole maa saamiseks ei pöördunud, siis kuidas on võimalik, et ta vallalt maad ei saanud, nagu Tulik ise „Riigikogulane vastab” rubriigis teatas, vastas Tulik, et Luik pöördus küll, aga tegi seda suuliselt. „Kinnitan veelkord, et kui Jüri Luik oleks soovinud tõsiselt seda maad, siis oleks ta ka ametlikult valla poole pöördunud, aga seda ta ei teinud. Maa saamine ei sõltu vallavanema tahtest, vaid selle saamine on reguleeritud seadusega. Selle esmane tingimus on see, et peab oma soovi edastama kohalikule omavalitsusele, mida ta ei teinud. Tema soov oli välja käidud suuliselt ja seda oleks uskunud ainult ülimalt lihtsameelne ja loll inimene. Sellist lolli mõtet, et ehitada Võrru vormel 1 ringrada, sai uskuda siis ja ka täna ainult ajuvähki põdev inimene. Mina see ei olnud ja sel inimesel, kes räägib nüüd, et keegi soovis osalust, on viimane aeg arsti juurde minna.”

„Arvan tõesti, et Jüri Luik on haige inimene ja vajab ravi. Loodan, et ta pöördub arsti poole ja saab abi,” pani IRL-lasest Riigikogu liige oma jutule punkti.

Luik on andnud uurimisorganitele Tuliku kohta seletusi

Jüri Luik tunnistas Võrumaa Teataja täpsustavale küsimusele vastates, et ringraja tarbeks pole ta tõesti kirjalikult maad taotlenud. „Sellistel puhkudel peetakse eelläbirääkimised suuliselt,” ütles ta. „Kuna unustasin tookord Tulikule osalust pakkuda, sain esmasele suusõnalisele taotlusele eitava vastuse ja rumal oleks siis teha juba kirjalik taotlus, millele siis ametlikult kuu aja jooksul eitavalt vastatakse. Tagantjärele võib Tulik rääkida mida tahes, et see oli Luige väljamõeldis, aga kuna juba tookord ütlesin talle, et asja hakkab siis koordineerima tookordne Autospordi Liit, siis oleks piisanud ainult ühest Tuliku telefonikõnest Autospordi Liitu ja olekski selgunud, et teema on täiesti reaalne.”

Luige sõnul on uurimisorganid juba tundnud huvi tema poolt Võrumaa Teatajas esitatud väite kohta, et Tulik temavastast karistusaktsiooni organiseerib. „Mis puutub sellesse, et mulle öeldi, et Tulik plaanis kasutada ministri abi minu vaikimasundimiseks, siis selle kohta olen juba andnud seletusi – koos nimedega, kes mulle seda ütlesid – uurimisorganitele, kes selle asja vastu huvi tundsid,” märkis ta lõpetuseks.

{jcomments lock}

Seotud lood


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD