Menu

.      

Kas Võrust saab meditsiini- või tühjade haiglate keskus?

Võru linna ja haigla juhid räägivad kui ühest suust, et Võrust saab meditsiinikeskus, samal ajal on linnast saamas tühjade haigemajade keskus.

Olukorras, kus Võrus on üks tühjalt seisev endine haigemaja Karja tänaval, arstiabiasutuste leidmisega hädas teine endine haigemaja Jüri tänava ääres ja suur haigla Meegomäel, mida patsientide puudusel tahab riigi valitsus ära likvideerida, tahavad linna ning haigla juhid rajada veel ühe haigla, tõenäoliselt siis kavandatava Kagukeskuse teise etapi alale. Juhid pakatavad optimismist: nii linnapea Jüri Kaver kui ka haigla juht Arvi Vask avaldasid lootust, et koostöös kujuneb Võrust piirkondlik meditsiinikeskus, mille teenindusala ületab oluliselt nii Võru maakonna kui ka Eesti riigipiiri.


Pealtnäha paistavad plaanid väga ilusad, eriti enne kohalike omavalitsuste valimisi. Need, kes Võru asja aga vähegi süvitsi vaatavad, mõtlevad, kas juhid on hulluks läinud. Veel üks keskus, olukorras, kus olemasolevatelgi pole piisavalt rakendust. Ikka veel on vaja panna raha klaasi ja betooni, kui arstidele ja õdedele pole raha, et palka maksta, mistõttu jooksevad arstid-õed ära välismaale. Lõuna-Eesti haigla ja muud meditsiiniasutused pole sellest hädast puutumata.


Haigla ja linna juhid võiks oma suurusehullustuses veidi hinge tõmmata, maha istuda ning mõelda, mida annaks teha juba olemasolevate, tühjalt seisvate ja lagunevate hoonetega, enne kui uusi rajama hakata. Muidu juhtub nagu koolidega, mida on maksumaksja raha eest muudkui ehitatud ja remonditud, ent millest osa pärast ehitust kohe kinni pannakse ning mis tondilossidena Eesti keskkonda „kaunistavad”. Ehk oleks mõistlikum Võru linnas mõni tühjalt seisev maja korda teha, et linnapilt päris käest ära ei läheks ja inimesed linnas ikka elada tahaks? Või on praegused juhid Võru tuleviku osas juba täiesti lootuse kaotanud – nii, et ei näe siin enam muud perspektiivi, kui euroraha kiiresti taskusse kühveldada ja punuma panna?


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD