Menu

.      

Arstide streik viis haigla müügini

Kuigi Lõuna-Eesti haigla aktsiate kontrollpaki müügiga seotud osapooled pole müügi tagamaid avalikustanud, võib olemasoleva info põhjal öelda, et müügini viis poolteist aastat tagasi toimunud üle-eestiline arstide streik. See on ka põhjus, miks Tartu ülikooli kliinikumi esindajaid pole Võrus eriti näha olnud – osaluse müük on oluline mitte niivõrd kliinikumile kui haiglale endale.

Lõuna-Eesti haigla jaoks muudab asja kurblooliseks asjaolu, et Võru arstid ega meditsiiniõed ise ei streikinudki, vaid toetasid streikijaid moraalselt. Streikijad arstid olid Tallinnas ja Tartus, kus haiglaid kadumine ega haigla töötajaid koondamine ei oota. Sellele vaatamata valmis sotsiaalministeeriumis vahetult pärast arstide streiki uue haiglate arengukava projekt, mille kohaselt jäävad alla 40 000 elanikuga maakondades seniste üldhaiglate asemel alles vaid kohalikud haiglad, kus püsivalt kirurge ööpäevases valves pole ja kus pakutakse päevasel ajal lihtsamaid meditsiiniteenuseid.

Kagu-Eestist valitud Riigikogu liikmed on vastustes Võrumaa Teatajale öelnud, et nemad pole kuulnudki üldhaiglate sulgemisest Kagu-Eestis. Samas võib sotsiaalministeeriumi kodulehelt internetis lugeda haiglavõrgu kohta järgmist: „Kohalik haigla – teeninduspiirkond kuni 40 000 inimest. Kohalikku haiglat on vaja tõmbekeskustes, mis asuvad kõrgema etapi haiglatest kuni 70 km kaugusel. Sellises haiglas osutab valvearst arstiabi ööpäev läbi, kuid puudub ööpäevaringne erakorraline kirurgiline valveteenistus.” Rahvaarv on Võrumaal hetkel 32 000 ringis, Valgamaal on elanikke 29 000 ja Põlvamaal 26 000. Sellest tulenevalt pole nendesse maakondadesse üldhaiglaid tulevikus ette nähtud.

Lähtuvalt sotsiaalministeeriumis valminud uutele plaanidele võib aru saada sellest ähmist, mis valdas aasta aega tagasi Võru haigla juhte ja töötajaid, kui nad kuulsid haigla võimalikust sulgemisest. Samahästi võib mõista soovi sõlmida Tartu kliinikumiga tihedam liit ja saada positsiooni kindlustamiseks kaks miljonit eurot.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD