Menu

.      

Seminari väljaku taastamise plaan kogub tolmu

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

AJALUGU VÕRUMAA TEATAJA Neljapäev, 27. märts 2008

Linnavalitsuses oleval Seminari väljaku maketil on väljak tühjaks jäetud. Millisena väljak taastatakse, pole veel teada. Foto: Võru linnavalitsusVÄLJAK • Võru Seminari väljakul jäävad puud veel vähemalt kaheks aastaks kasvama ja ka Estonia monument jääb esialgu oma kohale, sest ei tänavu ega ka tuleval aastal ole linnavalitsusel kavas Võru kunagisele keskväljakule uut ilmet anda.

„Seminari väljaku taastamine ei ole eelarves ega lähemates plaanides,” ütles linnapea Kersti Kõosaar. „Sel ega järgmisel aastal seal töid ei tehta. Rohelised võivad rahulikult hingata.”

Linnavalitsus on seega tühistanud koalitsioonilepingus sisalduva lubaduse taastada Seminari väljak linna keskväljakuna enne 2009. aasta valimisi. Eelmine linnapea Ivi Eenmaa pakkus 2006. aasta sügisel, et kõige varem võiks Seminari väljaku taastamine kõne alla tulla tänavu.

Kõosaare sõnul tuleb väljaku taastamiseks palju eeltööd teha, inimestega suhelda ja kõik hästi ette valmistada. Linnapea sõnul on tarvis saavutada kokkulepped väljakul kasvavate puude ja ka seal oleva Estonial hukkunute mälestusmärgi kohta. Seni pole linnavõim aga sellekohast arutelu algatanud.

Estonia katastroofi s vanemad kaotanud Anneli Viitkin ütles, et ei linnavalitsus ega -volikogu ole mälestusmärgi võimalikku teisaldamist hukkunute omastega arutanud.

Estonial hukkunute mälestusmärk

„Leian, et siin pole midagi arutada. Kui kellelgi on soov mälestusmärk mujale tõsta — eetika küsimus,” lausus Viitkin. „Eks see jää nende inimeste südametunnistusele, kes otsuseid teevad.

Viitkini sõnul tekib väljaku taastamise puhul küsimus, kust jookseb piir vana ja uue vahel. „Ei saa ju kogu linna maha lammutada põhjusel, et kunagi oli kusagil turuplats,” ütles ta. „Linn areneb ja kasvab koos oma murede ja rõõmudega.”

Estonial hukkunute monumendi jätaks oma kohale ka linnavolikogu liige Kalev Ottis. „Kui on otsustatud see sinna panna ja on harjutud seal käima, siis ma jätaks selle rahule. Olen teisaldamise vastu,” lausus ta.

Kiriku läheduse tõttu ei ole monument Ottise hinnangul halvas kohas. „Me põhjustaksime inimestele ebameeldivusi, me tahaksime muuta harjumust.”

Ottise sõnul tuleks enne väljaku taastamist selgitada ka seal kasvavate puude seisukorda. Kui puud on terved, pole neid tema arvates mõtet maha raiuda, haiged puud tuleks aga asendada. „Olen vastu, et ehitame linna ühe kivipargi juurde,” lausus ta, viidates Kesklinna pargile.

Väljakut saaks juba praegu korrastada

Küll on Ottise sõnul võimalik Seminari väljakul juba praegu korrastada, uuendada madalhaljastust ehk hekke, lilleklumpe jne. See ei neelaks ka väga palju raha.

Linnavolikogu rahanduskomisjoni esimehe Erki Saarmani sõnul maksab väljaku taastamine umbes paarkümmend miljonit krooni. Enamik sellest peaks tulema abiprogrammist, kust loodetakse toetust saada ka Katariina tänava uuendamiseks.

Saarman ütles, et väljaku taastamiseni sellel valitsemisperioodil tõenäoliselt ei jõuta, sest esmalt soovitakse korda teha Katariina tänav.

Samas on Seminari väljaku taastamine Saarmani sõnul tähtis. „Linnal peab keskväljak olema,” ütles ta. Samuti võiks seal tema sõnul olla mõne Võru linna ajaloos olulist rolli mänginud isiku, näiteks keisrinna Katariina II kui linna asutaja või Liivimaa kindralkuberneri Georg von Browne’i büst. „Keskväljak peab olema klassikaline, fantaasiaks seal palju ruumi pole,” lisas Saar man.

20 PÄEVA ENIMLOETUD