Menu

.      

Võru peaväljakust saab linnavidin

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Žürii liige, Eesti Arhitektide Liidu asepresident Kalle Vellevoog selgitamas võidutöö eeliseid. Foto: Võrumaa TeatajaLINNA KUJUNDAMINE • Võru keskväljaku ja linnaruumi arhitektuurivõistlusele laekunud 15 töö hulgas tunnistas žürii parimaks ideekavandi märgusõnaga „Urban Gadget” (tõlkes: linnavidin), mille autor on Villem Tomiste arhitektuuribüroost OÜ Stuudio Tallinn. Võistlus toimus Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud arhitektuuriprogrammi „Hea avalik ruum” raames.

Kui Võru peaväljakuks kujundatav Seminari väljak paari aasta pärast valmib, siis muutub see võrreldes praegusega tundmatuseni. Enamik puid võetakse maha, suured puud jäävad ainult kiriku ümber. Kiriku äärde jääb ka muru, ülejäänud osas kaetakse väljak kivisillutisega. Selles osas sarnaneb väljak Rakvere keskväljakuga, mis on samuti Villem Tomiste kujundatud.

Teisipäeval Võru pangamaja teise korruse saalis toimunud võitjate tunnustamise tseremoonial kiitsid žürii liikmed, nii linnapea Anti Allas, volikogu esimees Anneli Ott kui ka Eesti Arhitektide Liidu asepresident Kalle Vellevoog asjaolu, et võidutöö kaasas kõik Seminari väljaku äärsed hooned. Ainus puudus oli žüriiliikmete arvates asjaolu, et praegune parvlaeva Estonia katastroofis hukkunute monument oli nihutatud veidi kiriku poole puude alla. Võidutöö autor, arhitekt Villem Tomiste põhjendas monumendi nihutamist hauarahuga, mis võib platsi keskmes saada häiritud. Näiteks võib olla keeruline platsil korraldada peoüritusi või võivad seda ustimiseks kasutada lapsed. Seetõttu otsustas ta monumendi veidi eemale viia. Väljaku keskele projekteeris arhitekt hoopis omalaadse vett pihustava ala, mis moodustab väljaku kohale pilve.

Võistlustööd internetis:  http://voistlused.arhitektuurikeskus.ee/voistlusandmebaas/edit?id=1

20 PÄEVA ENIMLOETUD