Menu

.      

Vastseliina vald — ettevõtlik ja aktiivne

Vastseliina lasteaia  vast renoveeritud maja. Foto: BIRGIT PETTAIVALLA ÜLEVAADE • Vastseliina on oma nime saanud 1342. aastal Saksa rüütlite ehitatud Neuhauseni ehk maakeeli Vastseliina piiskopilinnuse järgi. Linnusest järelejäänud müürid ja nende juures asuv Piiri külastuskeskus-muuseum tagavad Vastseliina vallale tuntuse kogu Lõuna-Eestis ja kaugemalgi. Veel teatakse Vastseliinat juunikuise maarahva laada ja sügisese Lindora laada järgi.

Vastseliina vald toetub kindlalt oma tublidele ja visadele ettevõtjatele. Iga töökoht Vastseliina vallas tähendab seda, et vastseliinlasel ei ole vaja minna oma töö- ja elukohta otsima mujale Eestimaale ega Soome.

Toon siin tunnustuse ja tänuga esile suuremad ettevõtted. Ettevõtjate Henni ja Taavi Nassari ettevõte AS Förmann NT annab Vastseliinas tööd 48 inimesele. Suurim mööblitootja Vastseliinas on 2003. aastal loodud OÜ Scan Production eesotsas Jaak Kärsoniga. Ettevõtte põhitoodang on erinevad toolid, mida eksporditakse peamiselt Soome ja Poola. Firma annab  tööd 44 inimesele. Vana-Vastseliinas tegutseb alates 1993. aastast ASi H.A.K.S. saetööstus, mille eesotsas on ettevõtjad Janek Jaaska, Pait Peri ja Kalmer Seeman. Põhitegevusalaks on praegu kasesaematerjali tootmine ja müük. Töökohti on ettevõttes 28. Elektriliinide paigalduse ning teede ja platside ehitusega tegeleb OÜ Armo Teenus. Ettevõtjateks on firmas Ain Moor ja Toomas Kund. Tööd pakutakse 20 inimesele. Väiksematest aktiivselt tegutsevatest ettevõtetest annavad panuse valla ettevõtlusesse osaühingud Kiviliiv, Vipson Projekt, Ots Puutöökoda, Baiateam, Reincar, Plekstar, Külaoru Vili, Looduskivi, Romelina, Raudtuli, Kolotsi Talu. Tunnustus kuulub ka teistele Vastseliina valla ettevõtetele ja füüsilisest isikust ettevõtjatele.

Aktiivsed ja teotahtelised vallakodanikud on koondunud paljudesse seltsidesse  ja mittetulundusühingutesse. Nende vabatahtlik tegevus ilmestab ja mitmekesistab valla elu. Seltsidest tegutsevad pikemat aega MTÜ Vastseliina Teisipäevaklubi ja MTÜ Vastseliina Jahiselts..Hea meel on ka tegusate külavanemate üle, tänu kellele tegutseb külaselts Loosis, Vokil, Vana-Vastseliinas, Kerepäälsel, Viitkal ja Kaperas.

Vastseliina valla tähtsamatest tegemistest toon esile 2015. aasta kevadel lõppenud lasteaiarenoveerimise. Kokku investeeris vald hoonesse kaheksa aasta jooksul ligi miljon eurot ning andis laste kasutusse nüüdisaegse ja värviküllase õpi- ja kasvukeskkonna.

2016. aastaks kavandatud suurim investeering on gümnaasiumihoone küttesüsteemi ühendamine Rahu tänava katlamajaga, kus tööde mahuks on umbes 100 000 eurot. Tulevikus on ootamas ees suuremahulised tegemised Vastseliina piiskopilinnuses. Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist on eraldatud raha ligikaudu miljon eurot keskaja teemapargi väljaehituseks ja aasta ringi avatud turismikompleksi arendamiseks.

Kavas on veel endise Vastseliina internaatkooli hoonesse rajada hooldekodu-pansionaat. Vajalik investeering on ligikaudu 600 000 eurot. Pärast investeeringut peaks hooldekodu-pansionaat pakkuma lisatöökohti kaheksale töötajale. Selle plaani elluviimise kõige tähtsamaks eelduseks on asjaolu, et riik annab endise riigikooli hoone vallale üle.{fcomment}


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD