Menu

.      

Valmista aed talveks ette

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Juulia ja Aive – kahekesi saab töö kiiremini tehtud. Foto: ANDREI JAVNAŠANHÜVA NÕU ❯ Pilk nii kalendrisse kui ka aknast välja kinnitab, et selle aasta aiatöödele saab varsti joone alla tõmmata. Novembris aias siiski toimetamist veel jagub: ühelt poolt peavad olema taimed käredateks külmakraadideks valmis, teisalt saab üht-teist kevadeks ette ära teha. Alles siis saab aed rahulikult talveunne jääda ja aiapidaja endale hingetõmbeaega lubada. Seejuures on oluline nautida mõlemat, nii töötegemist kui ka puhkust. Soovitusi novembrikuisteks aiatöödeks annab K-rauta aiakaupade tootejuht Aita Meentalo.

November kui istutuskuu

Novembri esimene pool on veel sobilik lehtpuude, sõstrapõõsaste ja sibullillede istutamiseks ning köögivilja külvamiseks. Samuti võib ümber istutada püsililled, puud ja põõsad. Okaspuudest võib nii hilja istutada vaid külmakindlaid taimi, näiteks kuuske, hõbekuuske või mägimändi.

Puid ja põõsaid istutades jälgi, et juured langevad vabalt, puntras juured tuleb enne muldapanemist lahti harutada. Kuigi väljas võib olla juba päris külm, tuleb taimi pärast istutamist kindlasti korralikult kasta. Puude ja põõsaste külmumise vältimiseks tuleb katta tüve ümbrus 10-20sentimeetrise kaitsekihiga, olgu selleks siis multš, lehed, kompost või turvas. Kui valida tüve kaitsev spiraal, siis pole põhjust ka jäneseid karta.

Novembri hakul saab pista mulda ka kevadised sibullilled: tulbid ja krookused. Mugulad tuleb istutada sügavale mulda, sest enne talve need korralikult juurduda ei jõua. Kui talv on leebe ja kevad varajane, siis võivad krookused juba veebruaris või märtsis õiteilu pakkuda.{fcomment}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD