Menu

.      

Viru Prospekt – Narva on tax-free tehingute liider

KÄIBEMAKSUTAGASTUSEGA MÜÜK • Narva tõusis möödunud aastal tax-free tehingute hulgaga Eestis esikohale, sest venelased sõidavad spetsiaalselt Narva kauplustesse ostma. Rahvusvahelise tax-free operaatori Global Blue andmetel tehti 2012. aasta detsembris selle süsteemiga ühinenud Narva kauplustes 5477 korrektselt vormistatud tehingut. Sel moel tõusiski Narva nende tehingute hulgaga esikohale. Tallinnas oli neid ainult 4462. Kogu käibemaksu tagastamise süsteemi aastakäive Eestis oli 21 846 381 eurot.

Narva suuremate kaubanduskeskuste Fama ja Astri müügijuht Nadežda Šaševa rääkis, et Narval õnnestus pealinna edestada tänu sihipärasele reklaamitööle. Tallinna kaubakeskused end tema sõnul Peterburis meeldejäävalt ei esitle, aga Fama ja Astri reklaam on niivõrd efektiivne, et paljud venelased sõidavad spetsiaalselt Narva oste sooritama. Kuigi Tallinnas on keskmine tehingu summa 198 eurot ja Narvas mõnevõrra vähem – 146 eurot, on üldine tax-free tehingute maht Narvas kerkinud 61 protsendini kogu Eesti tehingutest.

Venelased ostavad Narvast peamiselt toiduaineid ning alkoholi, eelkõige kanget alkoholi: viskit ja konjakit. Eestis on minimaalne ostusumma, mis tax-free alla käib, 38,36 eurot ja selle vormistanud isik saab tagasi neli eurot.

Nadežda Šaševa eeldab, et müüginäitajad võiksid Narvas veelgi paremad olla, kui Eesti teeks suuremaid pingutusi Vene turistide ligimeelitamiseks.

„Praegu annab Eesti konsulaat Peterburis igal aastal välja umbes 45 000 viisat. Kui see arv kasvaks kümme korda, saaks Vene raha väga oluliseks Eesti majanduse osaks, ja ma ei näe põhjust, miks selle eesmärgi saavutamiseks ei peaks pingutama,” rääkis Šaševa.

Seotud lood


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD