Menu

.      

Rõuge vald. Vianco näeb tulevikku säästlikus veisekasvatuses

Tulevikusuundumusi vaadates peaks teravili jääma ikkagi inimeste söögilauale, loomad peaksid Janek Mustmaa hinnangul oma toidu pigem rohumaalt leidma. Foto: TOMI SALUVEERLOOMAKASVATUS • Tõuveiste impordi ja ekspordiga tegelev OÜ Baltic Vianco näeb Eestis tulevikku eelkõige ekstensiivsel veisekasvatusel. Rõuges asuv firma saavutab tänavu rekordilise rohkem kui kuue miljoni euro suuruse käibe ning tähistab järgmisel aastal oma kümnendat sünnipäeva.

Baltic Vianco juhatuse liikme Janek Mustmaa sõnul võib tõuveised laias laastus jagada intensiivseteks ja ekstensiivseteks. Intensiivsed tõud on suuremad ja lihaselisemad, vajavad aga oma tõupotentsiaali saavutamiseks rohkem sööta. Geneetiliselt võimekad loomad kasvatavad endale musklid teravilja toel, ilma selleta jäävad aga nõrgaks.

Ekstensiivsed tõud suudavad Mustmaa teatel kasvatada piisavalt lihakust ka rohumaal väikese lisasööda abil. „Arvestades rahvastiku juurdekasvu ning teravilja maailmaturuhindade prognoositavat tõusu, peame ekstensiivset veisekasvatust tulevikus tulusamaks,” ütles Mustmaa. Sellised tõud on tema sõnul väiksemad, kompaktsemad ja ökonoomsemad.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD