Menu

.      

Riigikogus jäi pooleli 58 eelnõu menetlemine

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

Neljapäeval töö lõpetanud riigikogu 13. koosseisul jäi pooleli 58 eelnõu, mis langesid parlamendi menetlusest välja, kirjutab rahvusringhääling.

Teise lugemiseni ei jõudnud suuremat täehelepanu pälvnud eelnõudest näiteks piirilepingu ratifitseerimine Venemaaga, kooseluseaduse rakendamise seadus, paarkonna seadus, kolm versiooni erakonnaseaduse muutmiseks või täiendamiseks, jäätmeseadus, pakendi- ja pakendiaktsiisi muutmine, välisteenistuse seaduse muutmine.

Valitsuse algatatud eelnõudest jäi vastu võtmata 11 eelnõu - piirilepingu ratifitseerimine, Taavi Rõivase valitsuse algatatud Eesti lipu seaduse muutmine; pakendiaktsiisi seaduse, pakendiseaduse ja keskkonnatasude seaduse muutmise seadus; jäätmeseadus; väärteokaristuste reformi sätestav karistusseadustiku muutmine; soolise võrdõiguslikkuse seaduse muutmine; välisteenistuse seaduse muutmine; maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse muutmine; finantsvaldkonna väärteokaristuste reformi ja vara legaalse päritolu pööratud tõendamiskoormust sätestav audiitortegevuse seaduse ning finantskriisi ennetamise ja lahendamise seaduse muutmine; kohtute seaduse ja prokuratuuriseaduse muutmine ning riigikogu otsus "Õigusloomepoliitika põhialused aastani 2030".
Erinevatest fraktsioonidest pärit saadikute ühiselt esitatud eelnõudest katkes 15, neist suurima esitajate arvuga oli kahe probleemkomisjoni moodustamise otsused. 57 saadikut toetas algatust moodustada probleemkomisjon Eesti narkopoliitika ja HIV ennetustegevuse analüüsimiseks ning ennetustegevuse tõhustamiseks ja 53 saadikut toetas algatust moodustada riigikogu probleemkomisjon soolise võrdõiguslikkuse probleemide läbitöötamiseks.

Kõige rohkem lõpuni menetlemata eelnõusid - 11 - pärines neli aastat opositsioonis veetnud Vabaerakonna fraktsioonist. Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõudest jäi katki viie eelnõu menetlus - kõik need pärinevad ajast, kui erakond oli veel opositsioonis.
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni algatatud eelnõudest jäi lõpuni menetlemata neli: karistusseadustiku muutmine, erakonnaseaduse muutmine, metsaseaduse paragrahv 40 muutmine ning riigikogu otsus rahvahääletuse korraldamiseks "ÜRO globaalses rändepaktis osalemise küsimuses".

Reformierakonna fraktsiooni algatatud eelnõudest katkes kaks - kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse ja teiste seaduste muutmise eelnõu ning tulumaksuseaduse muutmise eelnõu - endise peaministripartei fraktsioon oli need andnud menetlusse pärast opositsiooni jäämist, 2017. aasta sügisistungjärgul.

Õiguskomisjoni algatatud eelnõudest katkesid avaliku teenistuse seaduse, kohtute seaduse, politsei ja piirivalve seaduse ning teiste seaduste muutmise seadus ning välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse muutmise seaduse menetlus.

Riigikogus jäid pooleli ka nelja kollektiivse pöördumise menetlus, kuid need koosseisu lõppemisega välja ei lange, uus koosseis arutab pöördumisi edasi. Riigikogus saavad jätkuda pöördumiste "Lõpetada katuseraha jagamine Riigikogus", "Tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamiseks", "Nõuame, et teadmata kadunud inimese otsingu alguses kaasaks riik KOHE kogu olemasoleva ressursi, kaasaarvatud vabatahtliku organisatsiooni SA Kadunud OPEROG" ning "Maksustame ilutulestikuga paugutamise vabatahtlike päästjate toetuseks" arutelu.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD