Menu

.      

Valgus võidab pimeduse I Võru Talvefestivalil, laupäeval, 5. detsembril Võru keskväljakul

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Valgus võidab pimeduse I Võru Talvefestivalil, laupäeval, 5. detsembril Võru keskväljakul

Valgus võidab pimeduse Enne veel, kui uus aasta uksele koputab, on kesk kõige pimedamat aega käes aasta ilusaim kuu– jõulukuu. Valguse võit pimeduse üle ja sellest tulev rõõm, mis täidab inimese hinge, on need, mis teevad jõuluaja eriliseks meie igaühe jaoks. Nendeks pühadeks valmistume pikalt ja põhjalikult. Seame jõuluehtesse linna, majad, kodud. Sellesse nappi aega peab mahtuma tuhat toimetust: tubade kraamimine, kuuse ehtimine, jõuluroogade valmistamine, kingituste tegemine, jõulutervituste saatmine, salmide õppimine, jõuluvanaga kohtumine. Tulge talvefestivalile, kus saate nii mõnegi toimetuse tehtud! Peale selle jagub rõõmu ja valgust toredatest kontsertidest ja põnevatest tegevustest.

Kell 10 alustavad kauplemist Võru linna jõululaadal käsitöömeistrid omavalmistatud tekstiili ja tarbeesemetega, taluköögid pakuvad maitsvat kraami ja leidub ka muud põnevat kaupa.

Suures meisterdamise telgis saavad kingiabi isetegijad. Võru Kunstikooli õpetajad, Võrumaa kutsehariduskeskus, Võru kunsti-ja käsitöömeistrid õpetavad valmistama küünlahoidjaid, jõuluehteid, valgusingleid, helkureid, puidust jõulukaunistusi. Töötoad kella 10–15 on kõigile tasuta.

Saate tutvuda Vastseliina piiskopilinnuse tegemistega,    saate proovida keskaegse õpipoisi ametit ja veel muudki põnevat.

Tuleeide lõke teeb sind vabaks halbadest mõtetest. Jõuluaeg on hinge ja mõtete korrastamise aeg. Ja millal siis veel kui mitte nüüd leida lepitust teiste ja enesega. Tulles festivalile otsime üles halvad mõtted, paneme need üksteise järel ritta, köidame puntrasse põhukuuli sisse ja heidame selle keskväljakul põlevasse lõkkesse. Tuleeidelt saate kaasa vanarahvatarkusi nii eesti kui ka võru keeles.

Jõuluajal jagub headust kõigile. Nii saabki Sarve talu miniloomaaias paitada ja porgandit jagada alpakadele, kääbuslammastele ja kitsedele.

Keskväljaku laval    toimuvad kontserdid ja tantsutoad.

Kell 10 avame pidulikult talvefestivali. Päevale annavad hoo sisse tarmukad päevakeskuse liikmed, kes kinnitavad oma kavaga „Tants kui elu nautimine”, et tantsus peitub võluvägi. Kuuldused festivalist on kella 11ks kohale meelitanud viis jõuluvana, kes armastavad laulda ja koos lastega lustida.

MTÜ Võru Folkloorifestival korraldab Võru 4. talvise tantsupäeva.

Päri(mu)stantsu pealinn Võru kutsub kõiki tantsuhuvilisi osalema tantsuõppel ja ühistantsimisel.

Talvefestivali laval algab keskpäeval esimene tantsude õpipooltund, kus kõik soovijad saavad tutvust teha ühistantsimise tantsudega, st umbes pooltega neist. Ülejäänud tantsude samme seatakse kell 13. Kahe tantsutoa vahele jääb võimalus hinge tõmmata, vaadates esinejaid. Esinevad rahvatantsurühmad, kell 14 laulab talvelaule Ester Tamm.

4. ühistantsimine

Tantsutundides õpitust innustunult on paslik kell 16 üks korralik talvine tantsupidu keset linna maha pidada. Tantsuhuvilised perekonnad, sõpruskonnad, töökaaslaste rühmad, seltsides ja ühingutes tegutsejad – tulge end näitama, teisi vaatama, ühiselt lustima. Mida rohkem meid on, seda toredam, rõõmsam, värvilisem õues tantsimise laupäev saab.

Kui kõik kaup ostetud, kingitused meisterdatud, halvad mõtted põletatud, kontserdid nähtud ja tantsud tantsitud, kutsub Võru Lastefestival kell 17 kõiki linnakodanikke talvefestivali uhkele lõpetamisele.

Näha saab Artistic Flow müstilist tule-show’d, kus kohtuvad tuli, rütmid, tants ja valgus.

Ühtlasi teeb Lastefestival ka ülekutse kõikidele Võru linna inimestele kaunistada oma koduõuesid, hooneid, vaateaknaid ning looma ühiselt lastesõbralikus linnas lastepärast jõulurõõmu. Üleskutse eesmärk on rõõmustada lapsi ning luua ühiselt jõuluilu, mis just neid kõnetavad. Kõikidest kaunistustest ootame ka fotosid, et lastest koosnev žürii saaks välja valida oma lemmikud ja neid ka auhindadega premeerida. Fotod oma loodud jõuluilust palume saata hiljemalt 20. detsembriks.

Täpsem info www.voru.ee, www.vorukannel.ee, www.vorufolkloor.ee.

Laskem siis paista valgusel oma südamesse ja jagagem seda ka neile, kes on meie lähedal. Täitku rõõm ja rahu kõiki võrukaid!

20 PÄEVA ENIMLOETUD