Menu

.      

Täna asus vaktsiinikaubik Eesti poole teele

  • Kirjutas Kalev Annom
Faktsiini Comirnaty, mis kõigepealt Eestisse jõuab on testitud rohkem kui 44 000 inimese peal, mis on väga suur arv. Kõrvalmõjudena võib olla süstekoha valulikkus, turse, peavalu, liges- ja lihasvalu, halb enesetunne…Kõrvalmõju teadasaamiseks tuleb pärast vaktsineerimist istuda ja oodata vähemalt 15 minutit, millest piisab, et saada vajadusel  kohe abi. Pixabay
VAKTSIIN > Täna, 23. detsembri pärastlõunal ütles sotsiaalminister Tanel Kiik pressikonverentsil, et täna alustas kaubik koroonavaktsiiniga Saksamaalt Eesti poole teele. 
 
Pfizer-BioNTech 
 
Eesti saab esimese koguse Pfizer-BioNTech vaktsiini nimega Comirnaty, mille toime on väga kõrge (95%). Esimesest kogusest jätkub natuke rohkem kui 4000 inimesele, sest vaktsineerimist tulev teha kahel korral ja teine vaktsiinikogus jääb ootama teist vaktsineerimist 21 päeva pärast.
 
Alustatakse Narvast
 
Vaktsiinikaubik viib kõigepealt vaktsiinid Narva ja siis Tallinna ja Tartusse. Esimestena vaktsineeritakse tervishoiutöötajad. 
Haiglad otsustavad ise, millises järjekorras oma töötajaid vaktsineerida.
 
Perearstid on valmis
 
Pärast haiglaid jõub järg perearsideni. Eesti perearstide seltsi juhatuse esinaine Le Vallikivi ütles pressikonverentsil, et loodab, et ei lähe rapsimiseks, sest vaktsineerimine ei ole toiming, mida poleks varem tehtud ja perearstid-õed on valmis.
Koju tasub soetada näiteks Paracetamoli, millest piisab, et väikesest palavikust või valust jagu saada.  FOTO: Kalev Annom
 
Kõigepealt 80+ aastased
 
Perearst Marje Oonaga sõnul kutsutakse kõigepealt vaktsineerimisele 80aastased ja vanemad ning nende vaktsineerimiseni jõutakse tõenäoliselt veebruaris 2021. Selle ajani on aega mõelda, kuid eakas inimene perearsti juurde sõidutada. 
Järgmiseks grupiks on 70aastased ja vanemad ning nii liigutakse järjest nooremate poole.
 
Tähelepanu all on ka hooldekodud
 
Perearst Marje Oonaga ja teised rõhutasid, et kuigi vaktsineerimine on vabatahtlik, tuleb siiski aru saada, et vaktsiin ei ole meie vaenlane ega oht! Ohtlik on koroonaviirus ja sellesse haigestumine, mis võib lõppeda väga traagiliselt.
 
Esimesed vaktsineerimised on eeloleval pühapäeval
 
Pühapäeval, kolmandal jõulupühal, 27. detsembri pärastlõunal tehakse Eestis esimesed vaktsineerimised. Aastalõpu viimastel tööpäevadel vaktsineerimine jätkub.
 
Vaktsiinikaubikut ei lubata filmida-pildistada!?
 
Pressikonverentsil öeldi, et ravimifirma Pfizer teatas, et hoiab saladuses kaubiku Eestisse saabumise ja ei luba seda pildistada ega filmida ei seest ega väljast. Kui kaubiku seest pildistamisest keeldumist võib aru saada, siis väljast pildistamist ei saa keelata, kui fotoreporterid tabavad kaubiku avalikus ruumis kas maanteel, linnatänaval või haigla juures.
 
Faktsiini Comirnaty, mis kõigepealt Eestisse jõuab on testitud rohkem kui 44 000 inimese peal, mis on väga suur arv.
Kõrvalmõjudena võib olla süstekoha valulikkus, turse, peavalu, liges- ja lihasvalu, halb enesetunne…Kõrvalmõju teadasaamiseks tuleb pärast vaktsineerimist istuda ja oodata vähemalt 15 minutit, millest piisab, et saada vajadusel kohe abi.
 
Püsigem terved!

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD