Menu

.      

Võru vastas sõpruslinna Kanivi abipalvele

  • Kirjutas Kalev Vilgats

Võru vastas sõpruslinna Kanivi abipalvele FOTO: Aigar Nagel

Dnipro kaldal Kesk-Ukrainas Tšerkassõ oblastis asuv iidne Kanivi linn on siiani suurematest sõjamõjudest pääsenud. Linnas on küll tuhandeid sisepõgenikke, kelle majutamise ja toitlustamisega tegeletakse, kuid sõja otsest hingust polnud tunda 2. novembrini, mil linna tabas raketirünnak.

Sihtmärgiks oli Dnipro jõel Kanivi veehoidlas asuv hüdroelektrijaam, mida tabas kaks raketti. Tugevasti sai kannatada keskalajaam, väiksemaid purustusi on linnas.

Kanivi linnavalitsus pöördus Võru linnavalitsuse poole abipalvega aidata soetada võimas generaator linna veevärgi töös hoidmiseks. Vajatakse ka väiksema, viiekilovatise ja üle selle võimsusega generaatoreid, mida saaks kasutada päästetöödel. Peavarjuta jäänud inimeste aitamiseks ja hädamajutuseks on tarvis suuri telke, mis mahutaksid umbes 20 inimest.

Võru linnavalitsus andis teada, et koostöös ettevõtjatega on leitud võimas generaator, kokku lepitud rahastus selle soetamiseks ja kohaletoimetamiseks. Võru linnapea Anti Allas ütles neljapäeval Võrumaa Teatajale, et generaator leiti müügiportaalist ning seda füüsiliselt kuskil angaaris ees ootamas ei ole.

Abilinnapea Sixten Sild, kes vahetult tegeleb humanitaarabi kokkupanemisega, ütles, et momenti, mil saab näha generaatori veokile laadimist, ta öelda ei oska. „Kõigepealt peab linnavolikogu heaks kiitma rahaeralduse, siis tuleb generaator ära osta. Omaette probleem on logistika, transport, sest ilmselt peavad ukrainlased tulema saadetisele piirile vastu. Meie seda lõpuni kohale toimetada ei saa,” ütles Sild.

Väiksemate generaatorite ja telkide muretsemiseks on teretulnud linlaste annetused SEB panga kontole EE251010220294522229 (SA Võru Kreutzwaldi Kooli Fond). Kogutud raha kulutatakse ainult Kanivi abiplaani täitmiseks ja Ukraina põgenike abistamiseks Võrus.

Kellel kahju ei ole, saab annetada töökorras generaatoreid, kuid sel juhul peab võtma ühendust linnavalitsusega e-posti aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Umbes 23 500 püsielanikuga Kaniv on üks peamisi Dnipro jõesadamaid. Linna asutas 11. sajandil Kiievi vürst Jaroslav Tark ja sinna on maetud Ukraina kirjanduse rajaja Tarass Ševtšenko.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD