Menu

.      

Tänavune teraviljasaak tuleb mullusest poole väiksem

Head ja halvad teravilja-aastad käivad vaheldumisi, kui eelmisel aastal näidati Võrumaal rekordtulemusi, siis tänavu on oodata ligi poole väiksemat saaki. Taavi Serva sõnul läks taliraps talvega välja, talinisu hakkas pärast vihmaperioodi viljapeast idanema, odrasaagi rikkus aga põuane kevad.  Foto: GREGOR SALUVEER

VILJAJUTT • Tänavune teraviljasaak on eelmise, rekordaastaga võrreldes ligikaudu poole väiksem, ilmaolud pole olnud erinevatele põllukultuuridele tänavu soodsad. Nii kinnitas Sõmerpalu valla Väikemetsa talu peremees Taavi Serv. Teravilja maailmaturu hindu Eesti saagikus aga ei mõjuta.

„Sellel aastal pole teraviljakasvatajatel midagi hõisata,” lausus Serv. „Kui eelmisel aastal olid piimatootjatel probleemid, siis tänavu on viljakasvatajad vähemalt samasuguses hädas.” Eelmise aasta rekordsaak aitab tema sõnul tänavu talul siiski ots-otsaga kokku saada.

Taliraps läks Serva sõnul talvega välja. „Talinisu esimesel koristamisel polnud alguses väga vigagi, nüüd on aga nisu vihmadega viljapeast välja idanenud – vilja kvaliteet on selline, et kõlbab heal juhul söödaks,” lisas Serv, kes kasvatab talinisu rohkem kui kahesajal hektaril.

Serv ei mäleta nii kehva odra-aastat.

Tänavune saak on Serva sõnul eriti kehv odra osas, selle rikkus ära kevadine põud. Kevadise kuivuse tagajärjel on odra tera väga peenike, mahukaal ja sellega ka saagikus on seetõttu väga väike. Serv kasvatab otra ligi viiesajal hektaril. „Nii kehva odra-aastat mina ei mäletagi,” lisas ta.

20 PÄEVA ENIMLOETUD