Menu

.      

Kagukeskus hakkab paisuma

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Selline peaks Kagukeskus välja nägema 2010. aasta kevadel pärast laiendustööde lõppu. FOTO: Võrumaa TeatajaAJALUGU VÕRUMAA TEATAJA Laupäev, 16. august 2008

KAUBANDUS • Tänavu aprillis Võrus uksed avanud Kagukeskusele hakkab omanik tuleval kevadel juurdeehitust rajama, millega paisutatakse praegu 8000ruutmeetrine kaubanduskeskus ligi neli korda suuremaks. Muu hulgas rajatakse Võru esimene parkimismaja.

„Ettevalmistusi on tehtud juba mõnda aega,” sõnas Kagukeskust omava ASi Semuehitus nõukogu esimees Meelis Munski. Tema kinnitusel planeeriti teise etapi rajamist juba praeguse Kagukeskuse ehitamise ajal, kuid korraga täismahus kaubanduskeskuse ehitamine ei olnud võimalik.

„Korraga ei suudaks seda asja teha. Oli vaja esimene etapp ära teha ja näha, kuidas see vastu võetakse,” rääkis Munski. Neli kuud pärast Kagukeskuse avamist on ta veendunud, et selle laiendamine on vajalik. „Tegelikult on veel hulk poode, mida Võrus pole,” ütles ta.

Teise etapi rajamisega täiustatakse keskuses riide- ning jalatsivalikut, millele Munski sõnul lisanduvad tööstus- ja esmatarbekaup ning spordikaubad. „Näiteks Sportland oma suure kontseptsiooniga,” lisas ta. Laieneb ka Maksimarket.

Kagukeskuse teine etapp tähendab umbes 22 000 ruutmeetri lisandumist, millest umbes 10 000 ruutmeetrit jääb kahekordse parkla alla. Valmimise järel kokku umbes 30 000 ruutmeetri suuruseks kasvav kaubanduskeskus peaks Munski andmeil Kagukeskuse viima Eesti kümne suurema kaubanduskeskuse hulka.

Esimese aasta jooksul peaks Kagukeskus saama 1,4 miljonit külastust ehk keskmiselt 3835 inimest päevas, kuid laiendamise järel ootab Munski külastuste kahekordistumist. Võrdluseks: Tallinna Viru keskuses on päevas keskmiselt 31 000 külastust.

Teise etapi ehitus läheb prognoosi kohaselt maksma 160 miljonit krooni ehk 60 miljonit enam kui esimese etapi rajamine. „Krediidi saamine pole lihtne,” nentis Munski. „Loodame, et kevadeks on vesi Eesti majanduses selginenud.”

Praegu ei toeta kaubanduskeskuse laiendamist ükski majandusuudis: majanduskasv on langenud miinusesse ning tarbijad on heitunud. „Semuehitus mõistab, et suurte investeeringutega tuleb olla ettevatlik,” nentis Munski. Samas rõhutas ta, et tegemist on Võrumaa jaoks vajaliku investeeringuga, sest ka siin elavad inimesed, kes ostavad süüa ja riideid ning soovivad seda teha moodsas keskkonnas.

Kui aga majanduslik olukord peaks Eestis võtma drastilised pöörded, ei välista Munski ka kaubakeskuse laiendamise edasilükkamist.

Praeguste kavade kohaselt avab Kagukeskuse laiendus uksed 2010. aasta kevadel. Tulevikus on võimalik keskust laiendada kuni Maxima keskuseni.

Võru linnavalitsus väljastas Kagukeskuse teise etapi ehitusloa juulis. Sel kolmapäeval andis linnavalitsus ehitusloa Rimi kaubanduskeskuse püstitamiseks Jüri tn 85.{fcomment}

20 PÄEVA ENIMLOETUD