Menu

.      

Pool sajandit Võru gaasianalüsaatorite tehase asutamisest

Aarend Tõru ja Tõnu Kulla 4. septembril 2015. aastal. Taamal Juudipark. Tõnu Kulla valmistub aastavahetusel kirjastusele üle andma mälestustekogumiku materjale ning Aarend Tõru on valmis Võrumaa muuseumile gaasianalüsaatorite tehase püsinäituse loomisel edastama esimese tehases valminud Rula.  Foto: ANDREI JAVNAŠANTEHAS • Septembri alguses kohtusid tehasehoonete juures omaaegne tehase direktor Tõnu Kulla ja Saaremaalt Võrru sõitnud endine peainsener Aarend Tõru. Nagu iseenesest läks jutt koostamisel olevale mälestusteraamatule Võru gaasianalüsaatorite tehasest.

Tõnu Kulla sõnul vahepeal raamatumaterjalide kogumine takerdus, sest tundmatud helistajad ei soovitanud raamatut välja anda, kuid nüüd on asi nii kaugel, et aastavahetuseks peaks materjalid kirjastaja kätte jõudma ja järgmisel aastal saab hakata trükkimise peale mõtlema.

Trükkimine on teadagi üsna kulukas ja siinkohal palve kõigile neile, kellel on võimalik raamatu valmimist toetada: võtke ühendust Võrumaa Teataja toimetusega. Toetusest oleneb ka, kui kiiresti raamat valmib.

Saarlase Aarend Tõru sõnul on Kuressaarest Võrru küll 350 kilomeetrit, kuid nostalgiareis ei ole igav, sest mida rohkem Lõuna-Eesti poole, seda mägisemaks ja põnevamaks sõitmine muutub. Mehed seisatavad õuemaja ees, kus tegutseb OÜ Kern-Liebers Eesti. Selle maja teisel korrusel elasid poissmehed Tõnu ja Aarend aastatel 1963–1964.

Nüüd on pool sajandit tagasi rajatud tehasehooned koduks väga erinevatele ettevõtetele. Tõnu Kulla nimetab tugevaks tegijaks siin omaaegses ühiselamu ja nn ametiühingumajas asuvat aktsiaseltsi Võru Galvaanika. Endise eksperimentaaltsehhi ruumides tegutseb õmblusfirma Nancotex Eesti, remondimehaanikatsehhis Natur, valmistoodangulaos ja korpuste tsehhis teeb Nauta MV alumiiniumist kaatreid. Loomulikult on ruume kohendatud, juurdeehitisi tehtud.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD