Menu

Kirurgist sai Kolotsi talu juustumeister ja unistus maaelust läks täide

Pärast Porthose (pildil all) tulekut on Kolotsi talu kitsedel rahu majas. „Terve suvi ümberringi murti ja meil oli kari alles. Rebased on ka läinud. Ta käib öö läbi ümber kitsede territooriumi ja haugub. Päeval magab ja öösel töötab. Kui mina lähen lauta ja võtan kitsed, siis ta ei ärka isegi selle peale üles, kui talle kondi nina alla panen. Ta lihtsalt magab nii sügavasti,” naerab Kolotsi talu perenaine Merle. „Aga inimeste suhtes on hästi sõbralik,” lisab ta.

Võrumaal Haanja rahvuspargis tegutseb armas väiketalu, kes tegeleb kitsekasvatuse ja juustutootmisega. Perefirmal suuri ambitsioone pole. „Naabrimehest parem olla ei taha, üleliia raha teenida ka mitte, nii palju, et parasjagu on,” ütleb rahulolevalt kitsetalu peremees Mart Leibur. „Teeme seda, mis meeldib ja teeme hea tundega,” lisas ta.

Juustutootmisega tegeletakse juba viimased viis aastat. Enne seda prooviti lambaid kasvatada. „Lammastega ei tulnud välja, sest kui tahad kasu teenida, peab neid ikka palju olema. Meil ei olnud aga maad nii palju. Ja meile lihtsalt ei meeldinud lambad,” naerab ta. Siis võeti kitsed. „Alguses võtsime paar-kolm kitse prooviks, et saada piima. Ja nii hakkasimegi piima tootma. Ja nii kui kitsed võtsime, sai selgeks, et kitsedega tegelemine sobib meile paremini. Kitsed on intelligentsed loomad,” lisab ta.

„See, et me ei jõudnud kohe kitsejuustu tootmiseni, ei olnudki omaette plaan. Mingit sundust polnud kiirustamiseks, sest ressursse meil sel hetkel oli. Meil oli aega ringi vaadata ja raha kõrvale pandud,” räägib peremees rahulolevalt.

Kirurgist juustumeistriks

Palun logi esmalt sisse

Seda lugu näevad täispikkuses ja suurte fotodega ainult Digilehe tellijad.
Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada siit.

VIIMASED

Prev Next