Menu

.      

Vanaisade kiituseks

Tänase lehe staarid ehk tähed on vanaisad. Meil on au ja suurim heameel esitleda teile neid 23 vahvat vanaisa, keda nende lapsed ja lapselapsed on meie „Lõuna-Eesti vahvaima vanaisa” fotokonkursile esitanud või kes on end ise meie konkursile üles andnud. Nad kõik on erinevad inimesed, kuid on ka midagi, mis neid ühendab – neil kõigil on alati aega oma laste ja lastelaste jaoks. Ühele meeldib meisterdada ja lastele liumägesid-mänguväljakuid kokku panna, teine õpetab lastelastele tähed
ja lugemise selgeks, kolmas käib lastelastega seenel ja marjul.

Peale lastelastega tegelemise jätkub meie vahvatel vanaisadel indu veel ka teisi inimesi aidata. Näiteks Mõniste vanaisa Vello ärkab oma lapselapse sõnul juba kell neli, et talvehommikuti külarahva jaoks teed lumest puhtaks lükata; Meremäe vanaisa Leo jällegi taastas oma kodukülas ajaloolise tsässona. Kuid need on vaid üksikud näited. Vahvate vanaisade vägitegudest võiks kõneleda veel ja veel ning te võite neist ise meie tänasest lehest lugeda.

Vanavanemate päevani 13. septembril on veel pisut aega, kuid ettevalmistusi selleks tasuks tegema hakata just praegu. Näiteks planeerida juba nüüd külaskäik vanaisa ja vanaema juurde ning nendega koos siis midagi vahvat ette võtta. On ju ikkagi suvi ning ilmad pole veel kuigi külmad. Miks mitte minna koos vanaisaga metsa marjule või seenele või võtta lihtsalt ette üks tore jalutuskäik? Alati ei pea tegema suuri žeste, vanaisa ja vanaema rõõmustamiseks piisab vähesest. Sageli ei ole vaja muud kui lapse ja lapselapse kallistust ja naeratavat nägu ning vanaisal ongi juba tuju hea.

Mis kõige tähtsam: hinnakem oma vanaisasid nüüd, kui nad on veel elus. Kui neil on veel jaksu lastelastega ringi joosta ja igasugu „hullusi” kaasa teha. Küsigem neilt, kuidas oli elu nende lapsepõlves, mis põnevaid tegemisi nad oma nooruspõlves ette võtsid, millistes lahingutes osalesid, millal ja kuidas nad vanaemaga kohtusid ning milliste põhimõtete järgi oma lapsi kasvatasid. Vanaisadel on palju rääkida, oleks vaid kuulajaid!

ARVAMUS