Menu

.      

Eile algas Maanädal

Eile keskpäeval kuulutati Tartu südalinnas traktorimürina saatel välja Maanädal, mis kulmineerub Maamessiga. Eile oli Tartu kesklinn võimsaid hirmkalleid traktoreid täis. Linnast sõideti pikas rivis näituseplatsile.

Sel kevadel on maaelust räägitud rohkem kui tavaliselt. On välja arvutatud, et põllumehed maksavad suure osa Euroopa Liidu otsetoetustest riigile maksudena tagasi.

Omaette mõttekoht on, et hoolimata põllumajandussektori keerulisest olukorrast deklareerisid Eesti põllumajandusettevõtted 2015. aastal võrreldes aasta varasemaga maksu- ja tolliametile peaaegu viiendiku võrra rohkem makse. Põllumajandussektorite kaupa maksavad suurima osa maksudest piimatootmisega tegelevad ettevõtjad, selgub maaeluministeeriumi ülevaatest.

2015. aastal oli Euroopa Liidu eelarvest tulevate põllumajanduse otsetoetuste eelarve Eesti põllumajandusele 114 miljonit eurot. Samal aastal deklareerisid põllumajandustootjad maksu- ja tolliameti andmetel riigile makse kokku summas 77,1 miljonit eurot, mis on võrreldes 2014. aastaga 12,4 miljonit eurot ehk 19 protsenti rohkem.

Peaaegu pool põllumajanduses deklareeritud maksudest laekus maksuametile piimakarjakasvatajatelt, mis peegeldab piimatootmise tööjõuintensiivsust ja tähtsust maapiirkondade tööandjana. Selle taustal on kummastav, kui leigelt suhtub valitsus piimakarjade drastilisse vähenemisse Eestis, millel on ilmselgelt pikaajalised mõjud nii maapiirkondadele, riigi maksutuludele kui ka ekspordile.

2015. aastal põllumajanduses deklareeritud maksudest laekus 46 protsenti piimakarjakasvatusega tegelevatelt isikutelt, millele järgnevad taimekasvatuse (25 protsenti), segapõllumajanduse (14 protsenti) ja seakasvatusega (kaheksa protsenti) tegelevate isikute maksud.

Kaska-Luiga talu peremees Avo Kruusla ütles möödunud nädalal Võrumaa Teatajas, et tunneli lõpust valgust ei paista, saab minna veelgi halvemaks.

E-Piima juht Jaanus Murakas on raske olukorra hindamisel öelnud, et piimaturul läheb kindlasti paremaks, kuid enne seda võib minna veelgi halvemaks.

Sellepärast on mõistetav, et ülehomme avataval 24. Maamessil pööratakse enim tähelepanu piimandusega seotule.

ARVAMUS