Menu

.      

Kümme reisijat bussisõidu kohta ei ole vähe

FOTO: Aigar NagelMajandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul on tarvilik muuta maakonnaliinide süsteemi efektiivsemaks, kuid ka neile kümnele või viiele inimesele, kes praegu bussiga sihtkohta jõuavad, peab olema transport tagatud.

On kaks erinevat huvi, ühelt poolt kohalikud omavalitsused soovivad, et bussisõite oleks võimalikult palju, aga teisalt jääb küsimus, kui palju on efektiivne. Siiamaani on tavaliselt kuulda olnud, et pigem sõidab liiga vähe busse, rääkis ministeeriumi avalike suhete nõunik Rasmus Ruuda BNS-ile.

Kommenteerides kolmapäeval Postimehes ilmunud artiklit, mille kohaselt ei motiveeri maakonnaliinide doteerimissüsteem bussifirmasid sõitjate arvu suurendama, ütles Ruuda, et ka siis, kui bussireisi kohta tuleb viis või kümme reisijat, ei ole see sugugi liiga vähe, sest ka need inimesed peavad oma sihtkohta jõudma.

Kolmas probleem, et erinevad ühistranspordiliinid ei kattu, vajab tõesti paremat organiseerimist, ja selle kallal töötab maanteeamet, rääkis Ruuda.

Maanteeameti aastaraamatu andmetel on avalikel maakonnaliinidel reisijate arv alates 2009. aastast vähenenud 4,71 protsenti. Maavalitsustele eraldatavad riigieelarvetoetused on samal ajal tõusnud 20,69 miljonilt eurolt 21,71 miljoni euroni, mis teeb kasvuks 4,93 protsenti.

Kohalike omavalitsuste poolt makstavad toetused on kahanenud 3,56 miljonilt eurolt kolmele miljonile eurole, ehk langenud üle 15 protsendi.

Piletitulu avalikelt maakonnaliinidelt on kasvanud 3,5 protsenti 10,37 miljoni euroni.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD