Menu

.      

Reede hilisõhtul algab eestlaste juhtimisel maailmakoristuspäev

FOTO https://www.ev100.ee/et/teeme-ara-maailmakoristus-0

Eesti aja järgi reedel kell 23 algab eestlaste juhtimisel maailma ajaloo suurim kodanikuaktsioon, kui Vanuatu ja Fidži saartelt startiv maailmakoristuspäev toob ühel ja samal ajal planeeti puhtamaks koristama miljonid inimesed enam kui 150 riigist.  

“See on olnud väga pikk ja käänuline tee. On olnud suuri ja väiksemaid tagasilööke, aga me oleme päral. Aktsioon, mida on peetud hullumeelseks ja võimatuks missiooniks, algab juba loetud tundide pärast. Me ei tea veel, millega see lõpeb, kuid meil on juba põhjust uhkust tunda ainuüksi fakti üle, et pisikese Eesti riigi kümne aasta tagusest algatusest on nakatunud peaaegu kogu planeet,“ lausus maailmakoristuse juht Eva Truuverk. „Tundke uhkust Eesti üle, tulge laupäeval välja koristama, kutsuge kaasa sõbrad ja tuttavad ükskõik kus maailma otsas nad parasjagu viibivad ning hoiame pöialt, et juba mõnekümne tunni pärast saaksime raporteerida – see õnnestus, me olme muutnud maailma. Eesti on kinkinud oma 100. juubeli puhul maailmale midagi, mille väärtus on hindamatu.“ 

Maailmakoristuspäeva patroon, ÜRO keskkonnaassamblee president ja keskkonnaminister Siim Valmar Kiisler nimetas neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil maailmakoristuspäeva lisaks ettevõtmise peaeesmärgile suurejooneliseks Eesti reklaam- ja mainekujundusaktsiooniks. "Maailmas on kindlasti väga palju inimesi, kellele Eesti seostub ainult ühe asjaga – see on see sama maailmakoristuspäev, mis on 100 protsenti meie kodanike endi ellu kutsutud ja mille mõju on kindlasti kordades suurem, kui mitmetel meie riigiametite ja sihtasutuste algatatud meetmetel. See on Eestile väga hea võimalus ennast maailmas tutvustada,“ rääkis Kiisler, kes läheb koos keskkonnaministeeriumi kolleegidega koristustalgutele Harjumaale Ämari lähedale metsa.   

Reedel tund enne südaööd Vaikses ookeani Fidži ja Vanuatu saartelt algaval ja ligi 30 tunni hiljem Hawaii saarel lõppeval koristusaktsioonil hoitakse silma peal Tallinna Ülikooli fuajeesse koondatud staabist. Umbes 300 vabatahtlikku koguvad juhtimiskeskuses jooksvalt infot kõikidest koristamisaktsiooniga liitunud riikidest ning on nõu ja jõuga abiks meeskondadele üle maailma.

Oluline on rõhutada, et 15. septembriga ei lõppe veel maailmakoristuspäeva töö, sest koostamisel on Keep it Clean Plan, mis annab riikidele, ettevõtetele, mittetulundusühendustele ja üksikisikutele konkreetsed soovitused, kuidas prügiprobleemiga jätkusuutlikult tegeleda nii, et prügireostus maailmas oluliselt väheneks.

Laupäeva esimesel öötunnil ehk 15. septembril kell üks stardib 24 tundi kestev globaalne teleülekanne, mida saab jälgida worldcleanupday.org ja uudisteportaalis ERR.ee, aga ka World Cleanup Day Facebookis ja YouTube'is. Saatejuhtideks on Colm Flynn Iirimaalt ja Zihlo Ndlovu Zimbabwest.

Laupäeval kell 10 hommikul algab koristusaktsioon Eestis. Samal ajal stardib ka ETV eriprogramm, kus saatejuht Kristo Eliase juhtimisel toimuvad igal täistunnil lülitused erinevatesse maailma paikadesse. Kell 12 alustab eriprogramm Vikerraadios, kus erinevate saatejuhtide vedamisel hoitakse maailmakoristusel ja keskkonnateemadel silma peal kuni järgmise hommikuni välja. 

Laupäeval kell 19 võetakse kokku Eesti koristustalgute tulemused. Pühapäeva hommikul kell ükslõpetab globaalne otsesaade koos lõpupidustustega Hawaii saarel. Pühapäeval kell 12 südapäeval on Tallinna Ülikooli juhtimiskeskuses pressikonverents, mis võtab kokku Maailmakoristuspäeva olulisemad faktid ja sündmused. Koos tulemustega avaldatakse ka Keep it Clean Plan ehk Puhta Maailma Plaan.

Maailmakoristuspäeva on ette valmistatud ligi neli aastat. Selle korraldamises on osalenud ligi 30 000 inimest üle maailma. Eestis sai koristustalgute traditsioon alguse 3. mail 2008. aastal, mil rohkem kui 50 000 inimest koristasid kokku 10 000 tonni prügi. Praeguseks on erinevatel aegadel Teeme Ära mudeli alusel oma riiki koristanud pea 20 miljonit inimest enam kui sajast riigist üle maailma.

20 PÄEVA ENIMLOETUD