Menu

.      

Riigikogulane vastab Kagu-Eesti elu edendamise kohta

Foto: WikipediaKÜSIMUS–VASTUS • Jätkame Kagu-Eestist parlamenti valitud rahvasaadikute pinnimist ka sel aastal. Uuenduseks on see, et nüüdsest on ka teil, head lugejad, võimalus riigikogulastele hindeid anda. Saate seda teha Võrumaa Teataja veebiküljel, internetiaadressil www.vorumaateataja.ee, kus saab nii vastustele hindeid anda, kui neid kommenteerida, saab riigikogulasi kiita ja karvustada. Osalege innukalt, sest just teie pandud hinnete põhjal kujuneb välja parimate vastajate pingerida ja antakse välja rahvalemmiku tiitel!


Juba läinud aastal ilmusid rahvasaadikute vastused lehes selles järjekorras, milles nad saabusid, ehk kärmemad vastajad kõigepealt ja laisemad hiljem. Ka sel aastal saad vastajate järjestust vaadates jälgida, kui kiirelt keegi vastas.


Seekordne küsimus kõlas aga järgmiselt: millised on teie arvates need viis sammu, mis tuleks uuel aastal astuda, et elu Kagu-Eestis edeneks, ja mida kavatsete selleks ise ette võtta?

Valdo Randpere (Reformierakond):
Ma ei tea, kas viie sammu esiletoomine just eraldi mingit omaette väärtust omab. Tegeleda tuleb selle nimel, et Kagu-Eestis elamine ja ettevõtlusega tegelemine ei oleks keerulisem kui ülejäänud Eestis. Puudutagu see siis teede olukorda, interneti kättesaadavust ja selle kiirust, laste hoolekannet, koolivõrku või mida iganes veel. Selle nimel, et Kagu-Eestis elamine ja tegutsemine oleks muu Eestiga võrdsetel alustel võimalik, kavatsengi järgmisel aastal tegutseda.

Meelis Mälberg (Reformierakond): Kui elujärje parandamisel toimiksid lihtsad ja kiired lahendused, mida sõrmenipsuga teha, oleksid need ka ammu ellu viidud. See, kuidas me siin Eestimaa kagunurgas elame, sõltub eelkõige ikka meist endist – sellest, millised on meie otsused ja igapäevased tööd-tegemised. Ei tasu väga loota, et Tallinnast või Brüsselist tuleb keegi müstiline heategija (loe: riik) ja hakkab meie elu parandama. Riigi roll saab olla kõigile, sealhulgas ka Kagu-Eestile, võrdsete võimaluste loomine.


Pakun välja viis eri osapoole tegevust, mis koostoimes annaks tulemusi:
1. Riik. Stabiilne majanduskeskkond, korras teedevõrk, töökindel elektrivarustus ja mõistlikel tingimustel kiire internetiühendus on asjad, mille peab tagama riik.
2. Kohalik omavalitsus. Senisest tihedam ja tõhusam koostöö naabritega. Praegu esineb veel liiga palju dubleerimist ja ka naabervalla/linna mõttetut ületrumpamise soovi.
3. Vabakond. See tore ja vajalik koostegemise vorm on meil küll ilusasti tööle hakanud, aga arenguruumi on veel piisavalt. Seda just eelkõige inimeste kaasamise ja informeerimise osas. Meieni peab jõudma teadmine, et läbi vabatahtliku töö on igaühel võimalik oma kodukoha arengus kaasa lüüa ja muuta elukeskkond selliseks, nagu kogukond ise õigeks peab.
4. Inimene ise. Ettevõtlikkus on märksõna, mis aitab elujärge tõsta. Meil on tublid ja töökad inimesed, kes vajaksid vaid pisut rohkem eneseusku ja pealehakkamist. Kõik on võimalik, kui seda vaid tõeliselt soovida ja kõvasti pingutada.
5. Meedia. Ka meedial on elu edendamisel oma roll. Sõnal on uskumatult suur jõud. Meedia võimuses on luua positiivne kuvand piirkonna tegemistest, tutvustada meie tublisid inimesi ja tunnustada eeskuju väärivaid ettevõtmisi. See aitab meelitada ligi uusi inimesi ja investeeringuid. Kahetsusega tuleb tunnistada, et praegused väljaanded eelistavad kirjutada hoopis kurbadest näidetest meie elus ning hea ja ilus jääb tihti märkamata.
Mina ise soovin jätkuvalt teha oma tööd nii hästi, kui oskan, ja propageerida igal võimalusel Lõuna-Eestit, sest olen veendunud, et see on parim paik elamiseks. Samuti löön ka edaspidi kaasa vabakondade töös. Ikka selleks, et kodukoha arengule reaalse tegevusega kaasa aidata.
Ettevõtlikku 2012. aastat!

Heimar Lenk (Keskerakond): Need viis sammu on olemas, kuid vaevalt, et keegi praeguse enesekindla valitsuse otsustajaist neid astub.


1. Regionaalpoliitika muutmise kaudu moodustada Kagu-Eesti kui pealinnast kauge kandi oma majanduspiirkond, vastavate soodustustega siinsele ettevõtlusele.
2. Maksupoliitika arendamise kaudu luua Kagu-Eesti ettevõtjate jaoks maksusoodustusi, et siinse kandi ettevõtlus muutuks investeerijaile eriti meelepäraseks.
3. Riiklik toetusprogramm Kagu-Eesti majanduse arendamiseks.
4. Ühistulise liikumise riiklik toetamine ja Kagu-Eesti ühistegevuse arenguprogrammi loomine.
5. Riigi abinõude pakkumine piiriülese kaubanduse soodus-arendamiseks Venemaaga. Peterburi turg eestlastele avatuks!
Isiklikult jätkan enda kui opositsiooniesindaja nappide vahendite kasutamist Ansipi valitsuse ääremaastamise poliitika kritiseerimiseks ja selle vastu võitlemiseks. Võru-, Valga- ja Põlvamaa kaotavad tänu äärmiselt küünilisele regionaalpoliitikale pidevalt positsioone tootmises ja rahvastiku kinnihoidmises maal. Nii näiteks jätkus möödunud aastal postkontorite sulgemine Valga- ja Võrumaal. Isiklikult käisin kohal Ruusmäel ja Koikkülas, nägin inimeste meeleheidet, tegin arupärimisi ministritele, esinesin Riigikogus, kirjutasin artikleid ja pidasin koosolekuid, kuid … kõik see oli asjata. Reformierakonna ja IRLi teerulli vastu ei suuda seista. Riiklike ettevõtete nagu Eesti Post, Eesti Energia jne kasum paistab riigile tähtsam olevat kui ääremaade areng ja rahva inimväärne elu maal.

Rein Randver (SDE): Alanud aastal on väga tähtis kiire tegutsemine Euroopa Liidus ja maailmas majandus- ja rahandusvaldkonda puudutavates küsimustes. Kagu-Eesti piirkonnast tulenevalt tuleb jälgida, kuidas 2012. aasta riigieelarve rahad erinevate organisatsioonide ja tegevuste vahel jaotuvad. Kas on arvestatud ka Eestimaa regionaalseid erinevusi?


Koalitsioonipoliitikutele Riigikogus tuleb uuesti selgitada, kui vajalikud on meie (SDE) ettepanekud: õpetajate ja lastaiatöötajate palkade tõus, lastetoetuste suurendamine, üliõpilaste õppetoetused, tulumaksumäära tõus omavalitsustele, enam lisaraha kohalikele teedele, sisuline ettevalmistus 2013. aasta elektrituru avamiseks, et kodu- ja tootmiskulud ei kasvaks kümnetes protsentides.
Tähtis on ka riigi tähelepanu Kagu-Eesti regiooni taristu väljaehitamise, renoveerimise osas, maanteed (kergteed), maapiirkondade lairibaühendused, keskkonnaprojektid, ettevõtlustoetuse meetmed.


Tegusat aastat 2012!

Urmas Klaas (Reformierakond): Kõigepealt head uut aastat kõigile!


1. Riigikogu Kagu-Eesti saadikurühma esimehena pean väga tähtsaks seista selle eest, et jätkuksid ja suureneksid investeeringud meie piirkonna teedesse. See on vajalik nii elukeskkonna kui ettevõtluse arenguks.
2. Seisan selle eest, et kvaliteetne arstiabi oleks inimestele kiiremini kättesaadav. Oluline samm maapiirkonna arstide toetuseks on astutud juba äsjalõppenud aastal.
3. Ettevõtlust soosiv maksukeskkond on eriti oluline Kagu-Eesti jaoks, sest just siin on hädasti vaja uusi töökohti. Seisan selle eest, et saavutada tööjõumaksude alanemine.
4. Riigikogu kultuurikomisjoni esimehena seisan selle eest, et töös olev kõrghariduse kvaliteedireform saaks ellu viidud selliselt, et ka Kagu-Eesti noorte jaoks suureneks ligipääs kõrgharidusele.
5. Pean tähtsaks piiriülest koostööd naaberriigi Venemaaga. Olen juba maavanemaaegadest peale aidanud meie omavalitsusi ja organisatsioone kahepoolsete projektide algatamisel ja elluviimisel. Luban toetada ka tänavu vähemalt kahe projekti elluviimist, mis tõstaks elukvaliteeti Eesti poolel. Soovin, et jätkuks hea koostöö nii kolleegide kui Kagu-Eesti omavalitsuste ja erinevate asutuste ning organisatsioonidega, sest vaid koostöös saavutame edu.

Ester Tuiksoo (Keskerakond): Edukat alanud aastat!


Samme peabki olema mitmeid – arv pole oluline, tähtis on kiireim ja efektiivseim tulemus.
Näen eelkõige regionaalpoliitika ajakohastamist nii, et inimeste elukvaliteet paraneks kogu Eestis. Haridussüsteem on elule jalgu jäänud. Väikesed vallad koos vallavanematega mõtlevad vaid sellest, kuidas vallale natukenegi raha juurde hankida, muutudes sellega „parteikuulekateks” funktsionäärideks. Eesti on nii väike, et siin on mõttekas lahendada küsimusi üle kogu Eesti, eraldi käsitlemist vajavad kindlasti linna- ja maapiirkonnad.


Ülioluline on töökohtade loomine ja töökohtade loomise soodustamine keskvõimu poolt, samuti maaelu ja põllumajanduse väärtustamine, noorte inimeste maalejäämise soodustamine.
Võrumaaga seotud teemad on mulle Riigikogu töös jätkuvalt olulised. Praegu on pooleli looduskaitseteemad – toetan väga Võrumaa omapära esiletõstmist läbi toidu-, kultuuri- jms teemade. Tähtis on ka teedevõrgustiku korrastamine.


Eraldi teema on alati raha ja toetused, kuid kahjuks ei ole Riigikogul võimalik raha jagada ning sellepärast võivad mõned head projektid venima jääda. Aga isiklikult olen mina ja kindlasti ka paljud minu kolleegid toetanud võimaluste piires mitmeid abivajajaid. Olen ka arvamusel, et astmeline tulumaks vähendaks sissetulekute erinevust ja aitaks riigile rohkem raha juurde tuua.
Seega võimalusi Eesti elu parandamiseks on mitmeid.

Ülo Tulik (IRL): Kagu-Eesti üks murekohti on kindlasti hästitasustatud töökohtade vähesus. Minu arvates on selle probleemi osaliseks lahendamiseks võimalus loodud. See sõltub, kuidas suudetakse käivitada kompetentsikeskus Võrumaa kutsehariduskeskuse juures. Eeldused selle efektiivseks käivitamiseks on riigi ja kohalike omavalitsuste koostöös loodud. Projekt on riigi rahastuse leidnud (vanas vääringus on projekti läbiviimiseks eraldatud ligi 50 miljonit krooni) ja kohalikud omavalitsused lisavad omaosaluse. Samuti on oluline fakt, et meil on olemas mitmed tublid ettevõtjad, kes on võtnud oma eesmärgiks selle projekti käivitamise, sest nad on saanud aru selle vajalikkusest. Olen ka ise valmis sellesse projekti panustama.


Kagu-Eesti ei ela ülejäänud riigist eraldatult ja kindlasti mõjutavad seadused, mis Riigikogu tasandil vastu võetakse, elu ka siinmail. Ise olen valmis tavapärasest rohkem kaasa rääkima kaitseliidu ja jahinduse uue seaduse valmimisel, mis lähiajal seadusandja lauale jõuavad. Samuti usun, et tasuta kõrghariduse lubadus saab juba aasta algul seaduse katte ja see annab just meie piirkonna tulevastele tudengitele parema võimaluse kõrghariduse saamiseks ning paremad võimalused hästitasustatud töökoha leidmiseks.


Oluline on ka vanemapensioni kehtestamine, millega väärtustatakse laste kasvatamist. Elukeskkonna sündimust soosivamaks muutmine on see, mis tagab Eesti rahva püsimise ja kasvamise.


Hea on tõdeda, et haldusreformi läbiviimise vajadusest arusaajate hulk on tublisti kasvanud. See on samuti üks olulisi teemasid, millega seoses olen valmis kaasa rääkima.
Tegusat ja head uut aastat kõigile positiivselt mõtlevatele inimestele!

Tarmo Tamm (Keskerakond):
1. Kindlustada Kagu-Eesti inimestele turvatunne. Selle all tuleb mõista seda, et ei suletaks postkontoreid, päästekomandosid ja koole.
2. Korraldada bussitransport nii, et ka maainimesed tunneksid end linnainimestega võrdväärsete riigi kodanikena.
3. Interneti- ja mobiiltelefoniühendust tuleks oluliselt parandada, et ei peaks ühenduse saamiseks otsima kohta, kus on levi.
4. Taastada omavalitsuste tulubaas, sest omavalitsustest oleneb otseselt, milline elu on inimestel meie piirkonnas.
5. Tuleks aru saada, et Kagu-Eesti inimesele peaks eelkõige tööd andma maa ja metsaga seonduv tegevus. Harimata põllud ja korrastamata metsad peaksid hea korralduse juures paljudele tööd pakkuma.


Riigikogu liikmena püüan igati kaasa aidata sellele, et elu Kagu-Eestis areneks ning valitsus ei saaks mõtlematult koole ja päästekomandosid sulgeda.
Head uut aastat kõigile lehe lugejatele!


Kalvi Kõva (SDE) ei vastanud.

Inara Luigas (Keskerakond) ei vastanud.

Priit Sibul (IRL) ei vastanud.

{jcomments lock}

 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD