Menu

.      

„Kaelkirjaku” veeatraktsiooni idee autor tahab rannamõnudele vunki juurde anda

  • Kirjutas Sten Sang

Riina Täht esitas 2. maini kestva Võru linna kaasava eelarve hääletusele suisa kaks ideed: raamatulaenutus Tamula rannas ning „Kaelkirjaku” veeatraktsiooni paigaldamine Tamula järve. Foto: AIGAR NAGEL

Riina Täht esitas 2. maini kestva Võru linna kaasava eelarve hääletusele suisa kaks ideed: raamatulaenutus Tamula rannas ning „Kaelkirjaku” veeatraktsiooni paigaldamine Tamula järve. „Arvan, et ideede esitamisega olen juba palju võitnud. Positiivne on vaadata, et nende üle arutletakse. Usun, et võiduvõimalused on mõlemal ideel head – kuni kestab võistlus, on kõik võimalik,” leiab Täht.

Oma mõtetega tehtud suurlinn

„Esitasin kolm ideed, millest kahjuks golfi kauglöögi harjutusväljaku rajamine koos kümne kuni viieteistkümne löögialaga lõpphääletusele ei kvalifitseerunud. Põhjuseks oli aja ja eelarve mahukus,” ütleb Riina Täht. Ta lisab, et peab Võru linna kaasava eelarve projekti väga oluliseks, sest nii saavad elanikud linna arengus kaasa rääkida. „Iga inimene kujundab kodu nii, et oleks hea ja mugav elada – sama on ka linnaga. Võru linn on väike ja kui iga kodanik saab kaasa rääkida teemal, millest ta puudust tunneb, ei lähe ta puudu jäävat osa otsima suurematest linnadest. Meil on hea võimalus luua ise omale see suurlinn, kuhu ehk tulevad ka teised, kes siin veel ei ela.”

Riina Tähel tekkis sõbraga arutelu tulemusel idee rajada Tamula järve „Kaelkirjaku” nimeline veeatraktsioon. „Arutasime, milliseid ettepanekuid projekti esitada. Miks just kaelkirjak? See oli esimene loom, mis pähe turgatas. Kuigi tegelikult pole olulinegi, milline loom, sest rannas võiks olla veeatraktsioon, kus oleks lastel ja täiskasvanutel suviti lõbus. Tõeline lastesõbralik linn on just selline, kus igale lapsele mõeldakse. Veeatraktsioon loob kindlasti hulga rõõmsaid lapsi ja positiivset meeleolu,” leiab idee autor.

Leige hääletushuvi

Võrumaa Spordiliidu tegevjuht Merike Õun esitas hääletusele idee, mille kohaselt võiks linna keskväljakule paigaldada LED-ekraani. Ta näeb, et linna kaasava eelarve konkurss on mõeldud elanike huvi äratamiseks kohaliku omavalitsuse eelarve vastu. Elanikud saavad võimaluse pakkuda mõtteid, mida vaja või millest keegi unistab. Kahjuks on Õuna hinnangul huvi ikka väga väike. Ta tegi selle kohta ka oma sotsiaalmeediakontol postituse. „No natuke tõusis häälte arv, aga siiski veidi üle 300 hääletaja suurimas maakonna omavalitsuses on enam kui leige huvi heaolu osas. Huvi on leige nii ideede laekumises kui ka pakutavate üle arvamuse avaldamisel. Ma väga loodan, et ühel hetkel see muutub. Et virisetakse vähem tehtu üle ning panustatakse rohkem siis, kui on võimalus arutlemiseks, kaasarääkimiseks ja loomiseks.”

Keskväljakul asuda võiva LED-ekraani plaan on Merike Õunal omajagu pikalt peas keerelnud. „Mitte ainult minu peas, vaid ka mitmete kultuurivaldkonna ja üldse selliste inimeste peades, kes midagi laiadele rahvahulkadele pakkuda üritavad. Lihtsalt nüüd tekkis võimalus see avalikult välja öelda. Varem olen ikka püüdnud ka jutu sees märkida. Spordiüritusi tehes olen laenutanud üheks korraks neid suuri ekraane.”

Võiduka lõpuni

Idee esitaja on siiani kogenud positiivset reaktsiooni, aga häälte arvu pealt tundub talle, et kõik oleks justkui vaid väljaspool Võru linna elavad lähikondsed. „Tean, et neid on ka linna sissekirjutust omavaid. Loodan väga, et nad võtavad end kokku ja annavad oma toetushääle. Praegu tundub, et kõik on veel võimalik. Kuna olen spordivaldkonna esindaja, siis olen harjunud võitlema finišijoone taha jõudmiseni. Enne ei saa alla anda ja hoogu maha lasta,” on Võrumaa Spordiliidu tegevjuht lootusrikas.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD