Menu

.      

Õpilasi nörritavad täis bussid

  • Kirjutas Kalev Vilgats

Koolilapsed sooviksid lahedamaid tingimusi bussides, mis neid kooli ja koolist koju toimetavad.  Fotod: ERAKOGU

Vastseliina gümnaasiumi õpilased pöördusid toimetusse murega, et ühistransport, mida nemad kooli ja koolist koju sõitmiseks kasutavad, on üle rahvastatud. Eriti palju reisijaid on reedeti ja esmaspäeviti, muudel päevadel on nii ja naa. Noorte arvates on bussid liiga väikesed, kitsad ja transpordikorraldajad võiksid vähemalt suurema kasutamisintensiivsusega päevadel saata liinile suurema bussi. Täiesti tavaline olevat, et kellegi väljumiseks peavad seisjad kõik korraks maha astuma, et inimesed saaks väljuda ja siis sõitu jätkama. Olukorra kinnituseks saadeti toimetusse valik fotosid novembrist kuni praeguse ajani.

Vastseliina gümnaasiumi direktor Kristi Pettai vastas Võrumaa Teataja pärimise peale, et kooli juhtkonnale pole kaebusi laekunud, kuid asja uuritakse.

Õpilaste väitel probleemsel liinil reisijatevedu teostanud transpordifirma Asunduse OÜ juhataja Henno Kõrbe võis kergendusega edastada, et nemad 1. jaanuarist enam sellel liinil teenust ei osuta.

Vedaja vahetumist kinnitas Kagu ühistranspordikeskuse juhataja Sander Saar. Ta kinnitas, et nende poole pole keegi sellise murega pöördunud, kuid nimetatud liinil hoitakse pingsamalt pilku peal ja suheldakse Vastseliina gümnaasiumiga.

Liini 188 Võru-Vastseliina-Obinitsa-Koidula-Võru teenindab aasta algusest OÜ ABuss. Liini pikkus on 119 kilomeetrit ning sõiduaeg kaks tundi ja 31 minutit.

Ühistranspordikeskuse juhataja möönis, et lõigul Vastseliina-Asunduse kauplus (kestus kuus minutit) on ilmnenud ülerahvastatust kolmel korral. Suurim neist oli 20. jaanuaril, mil bussis oli sel lõigul valideerimisandmete põhjal neli reisijat lubatust rohkem. Liini teenindavas bussis on 20 iste- ja kolm seisukohta.

Saar kinnitas, et tähelepanekust lähtuvalt tehakse koostööd vedajaga, kel palutakse kasutada väljumistel piisava reisijakohtade arvuga busse. Peale selle arutatakse õpilaste sõiduvajaduste hajutamisvõimalusi kooliga.

Sander Saar lisas, et ülerahvastatus ilmneb suunal Vastseliina-Meremäe. Järgnevat sõiduvõimalust nimetatud suunal pakub liin 114 Võru-Vastseliina-Obinitsa-Värska-Võru, väljumisega Vastseliinast kell 15.33. 

Nobedalt edastas oma vastuse ka uue vedaja OÜ ABuss juhataja Martin Roots, kes kirjutas, et kuulis teemast esimest korda Kagu ühistranspordikeskuselt.

„ABuss teenindab liini nr 188 ühe osana riigihanke tulemusel sõlmitud lepingust. Sama lepingu tehnilises kirjelduses on nõuded liine teenindavatele bussidele. Arvestades lepingu tingimusi, soetasime vastavad bussid. Pooltes neist bussidest on peale istekohtade kolm kuni seitse seisukohta,” vastas Roots.

Vedaja lahendusena pakkus transpordifirma juht, et need reisijad, kes väljuvad järgmises peatuses, tulevad peale viimastena. Kui aga on kaasreisijate väljumiseks vaja bussist välja astuda, siis see pole probleem, vaid elementaarne viisakus.

Veel soovitas Roots neile, kes bussi ei mahu, sõita järgmise bussiga, mis väljub vähem kui tund aega hiljem.

Kooliõpilastele pole vähem kui tund hiljem väljuv buss parim lahendus, sest teadagi, et koolis olemisele ja sinna minemisele-tulemisele püütakse kulutada vaid hädavajalik aeg. 

20 PÄEVA ENIMLOETUD