Menu

.      

Keskplatsile tuleb tsõõrikujuline linnamööbel

  • Kirjutas Tomi Saluveer

Tulevikus hakkavad Võru keskplatsi valgustama suured valgusvõrud

• Võru keskväljaku eelprojekt valmib kuu aja pärast •

LINNARUUM ❯ Võru keskväljaku eelprojekt valmib hiljemalt kuu aja pärast, nii kinnitas linnapea Anti Allas. Linnavalitsus on enam kui poole aasta jooksul tegelenud arhitektuurikonkursi võitnud Villem Tomiste rõnga ehk võru kujust inspireeritud ideekavanditega ja kohtunud linnaelanikega.

Euroopa Liidu toel valmiv keskväljak peaks Allase sõnul tulevikus määratlema selgelt Võru linna keskkoha. Võru linn plaanib nagu mitu teistki Eesti linna Eesti Vabariigi saja aasta juubeliks taastada oma ajaloolise keskväljaku, kasutades selleks Euroopa Liidu raha.

„Tahame projektiga saavutada seda, et nii kohalikud elanikud kui ka linna külastavad turistid tajuksid uuendatud keskplatsile tulles, et on jõudnud linna ja maakonna südamesse,” lausus Allas. „Projekti arhitekti visioon ja eskiisprojekt lähtuvad läbivalt võrukujulistest kujunduselementidest.”

Keskplatsil on tulevikus kavas korraldada laadapäevi ning selle tarvis on platsile kavandatud turuletid

Väljakuäärsetel ettevõtetel uued ärivõimalused

Arhitektuuribüroo Stuudio Tallinn arhitekt Villem Tomiste kinnitas, et Seminari väljaku rekonstrueerimine ja selle pikendamine kõrvalasuvate majadeni loob külgnevatele hoonetele uued ärivõimalused.

„Linnamööbel on seejuures vajaduse korral teisaldatav, fi kseeritud on ainult väljaku kohal asuvad viis suurt võrukujulist valgustit,” lisas Tomiste. Platsi ümbritsev linnaruum on tema sõnul praegu teedega justkui ära lõigatud, nüüd plaanitakse aga luua ühtne tasapinnaline väljak.

Pärast ümberehitusplaanide avalikustamist on väljakut ümbritsevate hoonetega tehtud mitmeid kinnisvaratehingud, mis on Allase sõnul pigem projekti lisaväärtus, sest luuakse uusi ärivõimalusi ja sellega seoses ka uusi töökohti. Näiteks kohvikuid näeb keskväljaku projekt ette neljas kohas.

Seminari pargi puistust on kavas säilitada kaks gruppi kõrgeid mände. Platsi aastaaegade vaheldumist ilmestavad liigutatavates taimekastides kasvavad lilled.

LOE VEEL DIGI VÕI PABERLEHES.

Sündmused, pildistamine ja parkimine

Anti Allase kommentaar: Loodame järgmisel aastal kopa maasse lüüa

Uus kuusk Hollandist, säilivad kaks männigruppi

Mälestusmärk kirikule lähemale

20 PÄEVA ENIMLOETUD