Menu

.      

Meesaak mullusest kolmandiku väiksem, ilus kevad päästis veelgi hullemast

Lõõdla järve ääres asuva mesindustalu peremees Joel Jakobson näitab oma tootmisruume. Kevadine väga hea meesaak korvas tema sõnul tänavuse väga viletsa suve ja sügise, eelmise aastaga võrreldes on toodang sellest hoolimata ligi kolmandiku võrra väiksem.           Foto: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN

MESINDUS • Meesaak on tänavu eelmise aastaga võrreldes ligikaudu 30 protsenti väiksem, seejuures ei olnud ka mullune saak midagi erakordset. Nii kinnitas Lõõdla järve ääres asuva mesindustalu peremees Joel Jakobson. Kõige halvemast päästis tema sõnul saagi tänavuaastane ilus kevad.

„Kui tavaliselt moodustab kevadsuvine mesi 20 protsenti aastasaagist ning kesksuvine ja sügisene mesi ülejäänud 80 protsenti, siis tänavu oli olukord vastupidine – 80 protsenti saagist korjasime just kevadel,” lausus Jakobson. „Oli seega väga ebaharilik aasta.”

Pärast jaanipäeva lõppes tõsisem korje

Mesinikel hakkab Jakobsoni sõnul tavaliselt kiire pärast jaanipäeva, siis on parim korjeaeg, tuleb palju mett ja on palju tööd. Kevadel tabas aga Eestit tema sõnul haruldane kuumalaine ning enamik kevadsuviseid taimi õitsesid intensiivselt ära, sellega lõppes ka suur korje.

„Minu jaoks oli see kevadsuvise mee poolest rekordsaak. Tööd on palju tehtud ja lootsin pärast head kevadet, et kogume aasta kokkuvõttes mullusega võrreldes topeltsaagi,” rääkis Jakobson. „Suvise mee osakaal oli aga väga väike, pärast jaanipäeva saime ainult 10-15 kilo mesilaspere kohta.”

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD