Menu

.      

Enno Luht – kuldsete kätega mees, kes taltsutab rauda

Enno Luht koos kolleegi, hooldusniiduki juhi Tõnu Semjonoviga, kellel firmas staaži 21 aastat. Foto

MEISTRI JUUBEL • Homme tähistab 70 aasta juubelit Eesti Teedes töötav oma ala tippmeister, vanatehnika restauraator, lukksepp Enno Luht, kes on teedefirmas töötanud ligemale pool sajandit.

Eesti kirjakeele seletussõnaraamatus on kirjas, et lukksepaamet on metallitöö kus tuleb detaile valmistada, sõlmi ja masinaid koostada, kuid ka märkida, raiuda, viilida, kaabitseda, keermestada, sooveldada, neetida, joota, õgvendada, kärnida … Tõeline lukksepp saab hakkama ka lukkumi* valmistamisega.

„Ega ma enam kaua tööd tee, mitte üle kümne aasta,” ütles Enno Luht Võrumaa Teatajale.

Ei ole tööd, mida Enno Luht ei oskaks. Maanteemuuseum on täis tema restaureeritud masinaid alates sõiduautost Moskvitš 401 kuni teehöövlite ja hiigelveokini KrAZ.

Õppis aga Enno Luht Räpina aianduskoolis iluaiandust ja mesindust, sest huvi aianduse vastu oli suur.

„Kasvatasin omal ajal lilli ja müüsin neid Venemaal,” meenutab Enno Luht. „Mulle meeldis õppida ja nii läksin Gagarini-nimelisse  näidissovhoostehnikumi (Viljandi kutsekeskkool) tehnikuks-elektromehaanikuks õppima. Et mul oli keskharidus, siis sai kool kiiresti lõpetatud,” räägib Enno Luht, kuidas ta metalli ja tehnikaga esimesed tutvused tegi, ja nii on jäänud tänaseni.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD