Menu

.      

IRL-i reformi hind oleks 120 miljoni asemel 250 miljonit eurot

Foto: www.et.wikipedia.orgIsamaa ja Res Publica Liit tuli välja ettepanekuga vabastada kõik kuni 500 eurot teenivad inimesed tulumaksust ning vähendada seda kuni 846 eurot teenivate puhul, rahandusminsiter Jürgen Ligi sõnul maksaks selline reform IRL-i pakutud 120 miljoni asemel 250 miljonit eurot, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ligi väitel ei vasta tõele IRL-i jutt, et nende maksureform maksab 120 miljonit eurot. "Nende astmelise süsteemi kulu oleks umbes 250 miljonit eurot. See on suuruselt kogu õpetajate palgaraha või enamik kaitsekulusid või kogu teede rahastus või poolteist peretoetuste eelarvet või neli korda puuetega inimeste toetusi," loetles Ligi.

Suurtööstur Jaan Puusaag ütles, et peab pigem õigeks seda, et tulumaksu vähendatakse sujuvalt just madalamat palka teenivatel inimestel, mitte kõigil võrdselt, nagu on Reformierakonna plaan.

"Mulle tundub, et kui jätta kõrvale küsimus katteallikate kohta, siis selline sujuvam üleminek on mõistlikum plaan kui järsud maksuastmed. Kui mingilt tasemelt maks hüppeliselt tõuseb, siis ühel hetkel kaob motivatsioon rohkem teenida, kui selle lisanduva osa palgast peab maksudeks ära maksma," selgitas Puusaag.

Sellest hoolimata suhtub Puusaag IRL-i ideesse skeptiliselt ja nendib, et ettepaneku sisu ei tasu otsida majandusest, vaid pigem valimistest.

Ettevõtja Indrek Neivelti hinnangul on ilmselt üritatud leida kõige vähem riigieelarvet koormav meede, mis läheb maksuerisuste ritta, mida siiani on vähe tehtud.

Neivelt märkis, et ühtlase tulumaksuvaba miinimumi tõstmine koormaks eelarvet rohkem ja IRL-i pakutud ettepaneku maksumus 120 miljonit eurot pole kogueelarvet vaadates teab mis suur summa.

IRL-i aseesimees Juhan Parts nimetas tulumaksust vabastamist palju mõjusamaks sammuks, kui Heiki Kranichi aegnset ideed, et tulumaksumäära langetada 1 protsent.

"Ametlik riigieelarvestrateegia näeb ette, et järgmisel aastal laekub maksutulu lisaks 250 miljonit eurot ja 2016. aastal 350 miljonit eurot. Selle strateegia järgi koostatakse tänagi riigieelarvet. Täiendav katteallikas, mida võiks pakkuda kohe, oleks see, et jätta ära tulumaksuvaba miinimumi tõstmine kümne euro kaupa, mida nii meie kui ka suur hulk ettevõtjaid peavad otsese mõjuta muudatuseks," ütles Parts, kelle sõnul annaks selle tõusu 2016. aastast ärajätmine kokku ligi 60 miljonit eurot võitu.

"Kuigi IRL-i soov progresseeruvamalt tulu maksustada on positiivne, pole see antud kujul riigile jõukohane, kuna viib eelarvest kaugelt üle saja miljoni euro raha välja, mis iga järgneva aastaga kasvab," nentis riigikogu rahanduskomisjoni esimees Rannar Vassiljev.

Vassiljev viitas, et IRL-i toodud katteallikad on olematud, neist ainuke tõsiseltvõetav on eelarvestrateegias tulumaksuvaba määra tõusu ärajätmine, mis aga suurendab kõigi üle 846 euro teenivate inimeste maksukoormust.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD