Menu

.      

Päästjad pole rahul öötöö eest lisatasu maksmise lõpetamisega

FOTO: VTEesti Päästeala Töötajate Ametiühingu (EPTAÜ) kinnitusel soovib riik lõpetada päästjatele öötöö eest lisatasu maksmise ning ametiühing sellega ei nõstu.

EPTAÜ juhatuse liige Toomas Suigusaar märkis, et olles äsja teavitanud avalikkust päästjate palgatõusust ja enneolematult suurest arvukusest, on päästeamet nende positiivsete uudiste varjus juba mõnda aega aktiivselt tegelenud töölepinguseaduse ja kollektiivlepinguga sätestatust mööda hiilimisega.

"Peale asja avalikuks tulemist kõlanud põhjendused ei kõla veenvalt ja tunduvad otsitutena. Nimelt on päästeametil plaanis kaotada öisel ajal töötamise eest päästjatele makstav lisatasu, mille maksmise kohustus tuleneb töölepingu seadusest. Lisaks sellele sisaldub öötundide eest lisatasu maksmise kohustus 2014. aasta lõpus sõlmitud kollektiivlepingus," rääkis Suigusaar.

Tõenäoliselt neist dokumentidest möödahiilimiseks ongi Suigusaare sõnul päästeamet eesotsas peadirektoriga ja koos siseministeeriumi ametnikega esitanud päästeteenistuse seaduse muutmise eelnõu sellisel kujul.

"Enamik päästjaid töötab tavalise töölepingu algusel. Päästjate ametiühing on korduvalt juhtinud riigikogu liikmete tähelepanu selle eelnõu kahjulikkusele, kuid kahjuks toimub ikkagi 21. jaanuaril eelnõu esimene lugemine. See muudatus ei mõjuta mitte ainult päästjaid, vaid kogu koosseisu, kes on pidevas operatiivvalmiduses," seisab ametiühingu pöördumises.  

Öötundide lisatasu kaotamise mõttekust pole päästjate kinnitusel ei päästeamet ega selle peadirektor Tammearu suutnud veenvalt põhjendada. "Jagatud on arusaamatuid ja umbmääraseid selgitusi, mille järgi soovitavat päästeteenistuse töötasusid muuta võrreldavateks muude valdkondade töötasudega. Kas selleks on tõesti vaja muuta seadust? Kas selleks käis päästeameti juhtkond riigikogu õiguskomisjonis eelnõud kaitsmas? Seda kõike vaid selleks, et muuta päästeteenistuse palgad võrreldavateks?" küsib ametiühing.

Suigusaare sõnul pole seda võimalik uskuda. "Jääb ülesse küsimus, milleks siis on vaja põhjaliku aruteluta hävitada päästeteenistuse tööõhkkonda? Tundub, et öötasu arvelt püütakse vähendada palgakulu või on olemas mingi kaugemaleulatuv plaan, mida hetkel veel kiivalt varjatakse," lisas ta.

Eesti Päästeala Töötajate Ametiühing rõhutab, et päästjad ei räägi praegu palgatõusust, vaid soovivad säilitada olemasolevat töötasu. "Samuti on raske nimetada päästeameti juhtkonna sellist tegevust heauskseks. Astume otsustavalt vastu katsetele meie töötasuga mängida," seisab ametiühingu pöördumises.

20 PÄEVA ENIMLOETUD