Menu

.      

Seitse linna said 18 miljoni euro eest uued LED-valgustid

Pildile on püütud enne ja pärast moment Võrus. Kas pole ilus? FOTO: Keskkonnainvesteeringute Keskus

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) eestvedamisel on seitsmes linnas üle eesti lõppenud või peatselt lõppemas LED-tänavavalgustite paigaldamine; ehitustööde kogumaksumus on 18 miljonit eurot.

Uue tänavavalgustussüsteemi saavad Võru, Valga, Jõhvi, Keila, Paide, Kuressaare ja Haapsalu. Kahes viimases linnas tehakse veel viimaseid ehitustöid. "Kuna need linnad on kõige suuremad, siis nendega on ka rohkem aega läinud. Kuressaares on ühe kilbi piirkond pingestamata ja Haapsalus käivad tööd juhtimissüsteemi häälestamisega," rääkis KIK-i tänavavalgustusprojekti juht Tõnis Kurrik BNS-ile.

Kurriku sõnul peavad ehitustööd lõppema hiljemalt oktoobri lõpus. Projektiga vahetatakse seitsmes Eesti linnas ligi 12 000 tänavavalgustit uute ja keskkonnasäästlike LED-valgustite vastu. Lampe tarnitakse Eestisse Philipsilt ning Läti päritolu firmalt Vizulo.

"See on energiasäästu poole pealt väga tänuväärne projekt, kuid lisaks sellele saavad linnad oma tänavavalguste infrastruktuuri tervikuna korda," rääkis Kurrik. Ta lisas, et kuna eelnevalt oli linnades tegemist peamiselt nõukoguaegse pärandiga, kus kaabeldus ja mastid olid avariieelses seisundis, oleks varem või hiljem pidanud need nagunii välja vahetama.

Projekti maksumus on ligikaudu 18 miljonit eurot, millest linnade omaosalus moodustab 10 protsenti.

KIK alustas linnade tänavavalgustusprogrammi ettevalmistamist 2012. aasta septembris. See sündis koostöös Austriaga, kes ostis Eesti riigilt kasutamata saastekvoodi ühikuid. KIK-i ülesanne oli toetust vahendada, korraldada linnade eest hankeid ja koordineerida projekti tervikuna.{fcomment}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD