Menu

.      

Võru keskväljaku rajamise hind kallines

Seminari pargi puistust on kavas säilitada kaks gruppi kõrgeid mände. Platsi aastaaegade vaheldumist ilmestavad liigutatavates taimekastides kasvavad lilled.

Võru keskväljaku rajamine läheb seni teatatud kahe miljoni euro asemel maksma üle kolme miljoni, selgub linnavolikogu kolmapäevasest otsusest.

Linnavolikogu andis kolmapäeval linnavalitsusele loa osaleda projektis "Võru linna keskväljaku rajamine", mille kogumaksumus on kuni 3,19 miljonit eurot, millest 15 protsenti moodustab omafinantseering. Varem oli keskväljaku ehitamise kuludeks arvestatud kaks miljonit eurot.

Väljaku rajamise maksumus suurenes, kuna algselt ei arvestatud projekti sisse väljakut ümbritsevaid tänavaid. Väljaku ala suurenes 15 000 ruutmeetrilt  17 416 ruutmeetrini, teatas Võru linnavalitsus avalike suhete spetsialist BNS-ile.

Võru linnavalitsus soovib taastada linna esindusväljaku, millest peaks saama kohaliku elu keskus ning mis peaks elavdama turismi ning ettevõtlust.

"Eesmärk on taastada linna esindusväljak ja ajalooline süda. Seminari väljak oli linna keskväljak linna asutamisest saati, paraku 1950-ndatel aastatel muudeti see haljasalaks," ütles Võru linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Marianne Mett veebruaris BNS-ile.

Plaanitav väljak hõlmab maa-ala Tartu, Jüri, Koidula ja Seminari tänavate vahel, kaasates ka tänavad. Plats ja tänavad on planeeritud rajada ühte tasapinda ning katta musta ja valget värvi sillutiskividega.

Keskplatsil on tulevikus kavas korraldada laadapäevi ning selle tarvis on platsile kavandatud turuletid

Linna kava järgi peaks Seminari väljakust saama atraktiivne vaba aja veetmise ja kokkusaamise koht, kus nii kohalikud elanikud kui ka turistid peatuvad. " Väljak hakkab oluliselt ilmestama linnapilti ning aitab kujundada positiivset mainet nii elu-, töö-, ettevõtluse- kui ka külastuskohana," rääkis Mett.

Kava järgi hakkavad väljakul hakkavad toimuma nii uued kui traditsioonilised, piirkonna olulisemad üritused ja sündmused. " Võru linn vajab praegu oluliselt suuremat sündmuste läbiviimise kohta," ütles Mett. Talvel saaks väljakule rajada muuhulgas ka uisuplatsi.

Ta märkis, et linnakeskuse taastamine peaks aktiviseerima ka ettevõtlust, kuna väljakule ja selle ümbrusesse saab rajada kohvikuid, poode, müügilette ja muud. "Keskväljak oleks oluline lüli ja alguskoht Võru linna turismimarsruudis – Roosisaarel asuv muinasasula, Roosisaare sild, Tamula rannapromenaad, Katariina allee, keskväljak ühendatakse üheks atraktiivseks linnaruumiks," ütles Mett.

Tulevikus hakkavad Võru keskplatsi valgustama suured valgusvõrud

Plaanide järgi muudetakse ka piirkonna haljastust Väljakul saab olema püsikuusk, mida hakatakse kasutama linna jõulupuuna; kuusk on ühtlasi ka Võru linna vapi puu. "Väljak saab kasutuse ka lipuväljakuna. Lisaks rajatakse purskkaev, avalik tualett ning tänavate, platsi valgustus ja muu," rääkis Mett.

Lisaks plaanib linnavalitsusus rekonstrueerida kiriku esise parkimisplatsi ja infotahvlid. Väljaku inventar ehk nii-öelda linnamööbel nagu valgustid, istutuskastid, kauplemislauad, pingid ja tuulevarjud on planeeritud rajada teisaldatavad, nii et suuremate ürituste jaoks saaks neid eemaldada.

20 PÄEVA ENIMLOETUD