Menu

.      

Rõivas: aktsiisitõus pole kütuse tarbimist vähendanud

Taavi Rõivas FOTO: Andrei Javnašan Võrumaa Teataja

Peaminister Taavi Rõivas ütles esmaspäeval riigikogus keskerakondlaste arupärimisele vastates, et vaatamata aktsiisitõusule pole kütuse tarbimine Eestis vähenenud vaid on kasvanud.

Rõivas selgitas keskerakondlaste arupärimisele diislikütuseaktsiisi laekumise kohta, et tegelikult on deklareeritud kütusekogused olnud oodatust märksa paremad, teatas riigikogu pressiteenistus BNS-ile.

Arupärijad viitasid asjaolule, et Statoili andmetel on pärast kütuseaktsiisi tõusu tangitud Eestis sadu tuhandeid liitreid vähem diislikütust ning selle põhjal on reaalne, et transpordiettevõtete kütuse tarbimine väheneb Eestis kuni 40 protsenti. Nad soovisid teada, millal kavatseb valitsus üle vaadata järgmisteks aastateks kavandatud kütuseaktsiisi tõusud ja uurisid kas nõrk kütuseaktsiisi laekumine ka teises kvartalis annab valitsusele tõuke midagi ette võtta?

"Kütuse tarbimine, vaatamata aktsiisitõusule, ei ole Eestis mitte vähenenud, vaid on kasvanud," ütles Rõivas. "Seega, teisipidi võib öelda, et aktsiisitõus ei ole andnud seda nii öelda mõju, mida üldiselt aktsiisidelt eeldatakse ehk siis survet tarbimise vähendamiseks. Tegelik trend on olnud vastupidine, kütuse tarbimine on kasvanud."

Tema sõnul on kütuseaktsiisi laekumised samuti kasvanud - septembris 12,6 protsenti rohkem kui eelmise aasta septembris ja summaarselt üheksa kuuga, ta kordas üle, 13,9 protsendi rohkem kui eelmisel aastal. „Nii viidatud teises kvartalis kui ka praeguseks teadaolevas kolmandas kvartalis on laekumine olnud suurem, kui praeguses eelarves on kavandatud," rääkis Rõivas.

Rõivas tunnistas, et kütuseaktsiisi tõstmise mõjusid, nii nagu iga aktsiisi mõju, tuleb tegelikult pidevalt hinnata.

"Loomulikult, kui vaja, tuleb kaaluda ka muutusi. Aga kui vaadata fakte, siis 2016. aasta üheksa kuu laekumised ja info tarbimisest ei anna ühtegi loogilist põhjust kardinaalselt aktsiisipoliitikat muuta,“ ütles peaminister. Ta lisas, et aktsiiside laekumine ületab riigieelarve ootust kaheksa miljoni euro võrra. Rõivase sõnul on valitsusele teada ka fakt, et palju Eestis resideeruvaid rahvusvahelisi vedusid tegutsevaid ettevõtteid tankis enne aktsiisitõusu näiteks Venemaal, Lätis, Leedus ja Poolas, kus diiselkütuse hind on juba aastaid olnud mõnevõrra odavam. „Aga me peame arvestama sellega, et need, kes veavad eri riikidesse kaupa, on teinud seda enne ja teevad ka tulevikus seda, et nad ostavad oma kütuse suure tõenäosusega sellest riigist, kes on selle marsruudi peal kõige soodsam,“ märkis peaminister.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD