Menu

.      

Vastseliina sõjahaud annab uut teavet sõjapidamisest

FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Võrumaal asuva Vastseliina piiskoplinnuse juurest leiti kolme nädala eest harukordne sõjahaud, mille säilmed andsid tunnistust lahingutes kasutatud brutaalsustest, edastas teisipäeval rahvusringhääling.

Praeguseks on arheoloogid leidnud veel nii ühishaudasid kui ka maakalmistutel vähe esinevaid tuberkuloosi tunnustega luustikke.

Kui veel kolm nädalat tagasi arheoloogid arvasid, et võib-olla lisaks sõjahauale tuleb välja veel umbes 20 luustikku, siis tänaseks on see pilt kardinaalselt teine - välja on kaevatud juba üle 140 varauusaja matuse, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Suurema osa leidudest moodustavad üksikud matused, leidude hulgas on aga ka viis kahe kuni viieteistkümne säilmega ühishauda, mis viitab võimalikule haiguspuhangule. Leitud on aga ka kolm tubekruloosi tunnustega luustikku. Keskajast ja varauusajast pärinevatest haudadest on välja tulnud ka üksikuid esemeid, näiteks 13.-14. sajandist pärit ristripats.

Luustikud annavad aga ka olulist infot nii piirkonna ajaloo kui ka Vastseliina piiskoplinnuse kohta, mis, arvestades tõika, et parasjagu rajatakse sinna Eestis ainulaadset keskaja teemaparki, aitab kaasa koha veel atraktiivsemaks muutmisele. Väljakaevamistööd loodetakse lõpetada käesoleva nädala lõpuks.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD