Menu

.      

Uute elektriautode registreerimine väheneb

Elektriauto jõuab Võrru.  Foto:  Võrumaa Teataja

Kui eelmise aasta suvel registreeriti ühes kuus autoregistrikeskuses üle 30 elektriauto, siis sügisest on see number kiiresti vähenenud ning jaanuaris registreeriti vaid üks Nissan Leaf, kirjutab Postimees.

Elmo programmi raames elektriautode ostuks toetusi jagava Kredexi elektromobiilsuse programmi juht Jarmo Tuisk tõdeb, et jaanuaris oli tõepoolest ka toetuse taotluste arv väike, kuid sellest ei maksaks teha elektrisuksude populaarsuse kahanemise kohta kaugeleulatuvaid järeldusi. Veebruaris on laekunud Kredexisse juba üle 20 toetuse avalduse.

 

"Kuude lõikes on erinevused suured ja talvel on huvi väiksem. Mida suve poole, seda suuremaks läheb ka huvi elektriautode vastu," lausus Tuisk, märkides, et suurem mudelivalik tooks ühtlasi kaasa huviliste arvu kasvu. Kui algul tuli leppida vaid tillukese autoga, mis kannab kas Mitsubishi, Citroëni või Peugeot’ nime, siis Nissan Leafi tulek on valikut parandanud. Sügisel peaks valikusse lisanduma ka Renault’ Fluence’i elektriversioon.

 

Kredexile on esitatud 125 elektriautode toetuse saamise avaldust. Neist üle poole on juriidilistelt isikutelt ehk ei pea paika arvamus, justkui oleks ainsad elektriautode soetajad omavalitsused, kelle sotsiaaltöötajad peaksid riigi ja Mitsubishi vahel sõlmitud CO2 kvoodimüügilepingu tulemusena vurama ringi tillukeste elektriautodega. Tuisu kinnitusel on mitmed ettevõtted soetanud elektriautod ametiautodeks.

 

Euroopa Komisjon tahab alternatiivkütustel liikuvate autode müüki edendada ning kavandab selleks alternatiivkütuse tanklate rajamist, mille projekteerimine ja kasutamine tugineks ühtsetele standarditele. Eestis kasutatav standard ühtseks pakutud standardile ei vasta. Samuti on 2020. aasta eesmärgiks seatud 12 000 nutikate mõõdikutega varustatud laadimispunkti rajamise plaan majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi innovatsiooni talituse peaspetsialisti Kristiina Kitsiku sõnul praegust autode arvu silmas pidades ebamõistlik.

 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD