Menu

.      

Kirikuaia ehteks saab pühakirja panoraam

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Võru Ekaterina kiriku uue aia ehitus juba käib. FOTO: Võrumaa Teataja

AJALUGU VÕRUMAA TEATAJA Neljapäev, 29. mai 2008

KIRIK • Võru Ekaterina kiriku ümber rajatakse puhkeala, mille uhkuseks saab omalaadne pühakirja panoraam.

Kirikuaia rajamist on juba alustatud. Kiriku ümbert on langetatud puud, mis ohustasid uut katust ja varjasid päikest. Ülempreester Rafael Hinrikuse sõnul ootavad järgmisena ees pinnasetööd, sest maapind on ühest küljest kiriku poole kaldu ja nii rikub vihmaveest tulenev niiskus hoone vundamenti.

Kiriku ümbrus piiratakse aiaga. Ka aiaehitus juba käib. Rafael Hinrikus ütles, et aed taastatakse pildimaterjalile toetudes endisel kujul. Kunagise aia väravad on säilinud, need korrastatakse ja võetakse taas kasutusele.

Kirikuaia uhkuseks saab aga ligi 25 meetri pikkune pühakirja panoraam, mis pajatab maailma loomisest tänapäevani ja puudutab koguni tulevikku. Panoraami mahub 40 piibliainelist pilti, neid on eksponeeritud varem Plaani kiriku juures.

Pildid on teinud kunstnik Marje Ernits, toetudes MTÜ Plaani Sõbrad ideedele. Panoraami tehniline teostus on reklaami- ja disainifirma Valge Kass õlul.

„See tuleb esteetiliselt, kultuuriliselt, eetiliselt, vaimselt — ühesõnaga mitmeti ilus,” tutvustas Rafael Hinrikus tulevast vaatamisväärsust.

Panoraami täiendab iluaed, kuhu asjatundja abiga valitakse uued puud ja taimed, paigaldatakse pingid. Ümber kiriku rajatakse ristikäigutee. Auväärse koha saab kirikuaias ka Suurkannataja Ekaterinale pühendatud ikoonimaja, kuhu on võimalik küünlaid panna.

Kokku tuleb sellest teemapark, mille sarnast ei leia Rafael Hinrikuse sõnul kogu lähiümbrusest, ei Baltikumist ega ka Soomest-Rootsist.

Teemapargi rajamist toetab miljoni krooniga ettevõtluse arendamise sihtasutus, Võru linn eraldab omalt poolt 1,4 miljonit krooni. Töid teeb AS Kurmik.

„Koguduse enda kanda jäävad istikud,” lausus Rafael Hinrikus ja lisas, et kõik, kes tahavad kirikuaia rajamist toetada, saavad ilutaimede ostuks annetuse teha.

Teemapark peaks valmima linna sünnipäevaks augustis.

Katariina kiriku torn tahetakse huvilistele avada

TORN • Võru linnavalitsus peab plaani alustada ka Katariina kiriku kordategemist ning avada kiriku torn huvilistele tutvumiseks.

Linnavalitsuse arendusosakonna juhataja Aivar Nigol ütles, et ettevõtluse arendamise sihtasutusele (EAS) on tehtud eeltaotlus, et selgitada välja, kas Katariina kiriku torni ja kellasüsteemi korrastamiseks on võimalik toetust saada. Tema sõnul oli EASi vastus positiivne. Suve teiseks pooleks on kavas põhitaotlus vormistada, enne aga ka Eesti evangeelse luterliku kiriku juhtidega ettevõtmise rahastuse üle aru pidada.

Mõte on avada Katariina kiriku torn huvilistele nii, et kellasüsteem oleks jälgitav, samuti panna tornis välja kiriku sünnilugu ja arengut tutvustav ekspositsioon. Katariina kirikul on väärtusi, millele tasub eraldi tähelepanu juhtida. Näiteks kas või nelja ilmakaare poole, st nelja sihverplaadiga ajanäitaja — sellise kella ga kirikuid ei olegi nii palju.

Nigoli sõnul saaks Võru sel moel juurde uue vaatamisväärsuse, aga ka võimaluse linna tutvustada, sest kiriku areng on tihedalt linna arenguga seotud.{fcomment}

20 PÄEVA ENIMLOETUD