Menu

.      

Maavanem peab jätkama

Kui Võru maavanem Andres Kõiv viis aastat tagasi ametisse asus, kinkis Võrumaa Teataja toimetus talle sepa tehtud knopka. Maavanem lubas selle endale istumise alla panna. Viis aastat on möödas ja täna võib öelda, et maavanem on oma lubadust täitnud. Ta on tõesti tegutsenud, nagu oleks tal olnud knopka istumise all.

Ametisseasumine polnud maavanema jaoks kerge. Vastuseis maakonnas, eriti aga omavalitsusjuhtide seas, oli suur. Kuuldavasti sekkus maavanema kinnitamisse toonane Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar isiklikult. Lõpuks pidid omavalitsusjuhid mõmina saatel pakutud kandidaadiga leppima. Midagi polnud teha – kehtiva korra kohaselt otsustatakse maavanemad erakondade tagatubades.

Andres Kõivu, Võru endise abilinnapea kinnitamine maavanemaks oli suur risk, aga tagantjärele võib öelda, et see risk on end õigustanud. Suund, mille Kõiv maavanemakohale asudes valis – Võru endise maavanema, kadunud Robert Lepiksoni ideede elluviimine – oli õige. Siin tuleb kiita Lepiksoni suurepärast vaistu. Asju, millega täna nii Võrumaal kui üldse kogu Eestis hädas ollakse, nägi Lepikson pika aja peale ette. Juba enam kui 15 aastat tagasi pakkus Lepikson välja haldusreformi idee – siis, kui sellest keegi veel ei rääkinud. See oli aeg, mil Eesti majandus arenes mühinal, uusi ettevõtteid tuli iga päevaga juurde ja reform oleks suudetud suuremate valudeta läbi viia. Kahjuks ei leidnud Lepiksoni ideed toona poolehoidu – siis loodeti Euroopa Liidu peale – kui Eesti kiiresti liitub, lahenevad probleemid iseenesest. Praeguseks on selge, et niisama iseenesest ei juhtu mitte midagi.

Maavanem Andres Kõiv on tegelenud vigade parandamisega ja näinud vaeva Võrumaale tööstusalade rajamisega. Ida-Virumaa sarnane kogemus näitab, et vilju saab maitsta kõige varem kümne aasta pärast. Ometi on see suur asi võrreldes Põlva- või Valgamaaga, kus midagi sarnast veel pole. Maavanem teeb asju silmade särades ja ta on pannud teistelgi silmad särama. Talle tuleb anda võimalus jätkata, temasarnast on vaja kõikidesse maakondadesse.{fcomment}

20 PÄEVA ENIMLOETUD