Menu

.      

Kompetentsikeskus astub ellu

Kui puidutöötlemise vallas Eesti kõige targem inimene, Eesti ainus puidutöötlemise doktor Pille Meier neli aastat tagasi kompetentsikeskuse projekti Kalle Jõgevalt üle võttis, siis oli seis üpris nutune. Projekt ei saanud euroraha jagavalt Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt esimeses voorus vajalikku heakskiitu. Teises voorus võistles Võrumaa projekt seitsme projektiga üle Eesti. Praeguseks on pilt hoopis teine: ligi kolm miljonit euroraha on õnnelikult Võrumaale jõudnud ning selle abil on võimalik kinni hoida oma ala parimaid.

Tallinnast Väimelasse tööle käinud Pille Meier tegi ära tohutu töö, mille tulemused avalduvad võib-olla alles aastate pärast. Paljuski tänu tema entusiasmile on Võrumaa praegu Eestis üks kuuest piirkonnast, kuhu euroliidu maksumaksjate toel üldse keskus ehitatakse. Teisalt on keskuseloomine tunnustus Võrumaa ettevõtjatele ning siin tegutsevale kutsehariduskeskusele, mis on aastaid koolitanud puidutöötlemise tippspetsialiste.

Elu näitab, et teadmisi on Võrumaale väga vaja. Naljaga pooleks võib öelda, et kui Meremäe ja Rõuge puidust vaatetornide ehitajad oleks varem kompetentsikeskusest läbi astunud ja nõu saanud, siis poleks tornid viie-kuue aastaga läbi mädanenud. Ära oleks jäänud suur hulk sekeldusi ning omavalitsusjuhid saanuks tegeleda muude asjadega.

Puidualast keskust pole vaja üksnes Võrumaale, vaid tervele siinsele piirkonnale, mis hõlmab Skandinaaviat, Balti riike ja Venemaad. Võib vaid ette kujutada, mis elu läheb käima Võrus siis, kui siia hakkavad kokku tulema oma ala asjatundjad ning ettevõtjad nii Eestist kui ka laiast maailmast. Siis saab Väimela keskusest tõeline keskus – tsenter.

Keskuse mõte on koostöö. Nii näiteks avaneb keskusel võimalus koostööd teha teiste niisuguste keskustega Eestis. Suheldes Haapsalu tervendamisalase keskusega on juba olnud mõtteid, kuidas teha mööblit, mis arvestaks erivajadustega inimeste soovidega. Selliste asjade peale ettevõtjad iseseisvalt niisama lihtsalt ei tule.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD