Menu

.      

„Me saadame selle pakkumise teile meiliaadressile”. Tuleb tuttav ette?

  • Kirjutas Liana Allas

Foto on illustratiivne FOTO: Pixabay

MÕTTEKOHT > Selle aasta alguses said vähemalt kaks anonüümseks jääda soovivat Võrumaa 80aastast pensionäri Eesti Energialt e-kirja: „2019. aasta on möödunud ja uus ajajärk alguse saanud. Heidame korra pilgu tagasi ja teeme kokkuvõtte, millised olid Teie möödunud 365 päeva Eesti Energiaga.”

Kirjad tulid sellel meiliaadressil, mille pensionärid pidid mõni aasta tagasi vabaturu avanedes lepingule kontaktiks lisama. Nii saigi ühel kirja lähedase inimese elektronposti aadress, teise kirjad laekuvad kohaliku raamatukogu kirjakasti. Sest kui inimesel ei ole kodus internetiühendust, arvutit ja nutitelefoni, kui ta ei oskakski nendega mitte midagi peale hakata ja loomulikult pole ka meiliaadressi, siis kuidas saab ta selle kontaktiks lisada? See ei ole sugugi esimene kord, kui e-riigiga suhtlemisel otsitakse abi ka raamatukogust, peale noorema põlvkonna. Otsitakse abi, et kirja sisust aru saada ja otsitakse abi, et teenusepakkujatega suhelda. „Me saadame pakkumise teile meiliaadressile,” kõlab ju tavapäraselt.

Aasta alguses Eesti Energialt pensionäridele välja saadetud pakkumised olid personaalsed: pöördumised olid nimelised, ära oli toodud ühel majapidamise ja teisel korteri aastane elektritarbimine. Järgmisena soovitas elektriettevõte kirjas: „Kui soovite oma tarbimisel ja jooksvatel elektrihindadel silma peal hoida, laadige alla Eesti Energia äpp.”  See lause tegi need kaks kaheksakümnendates vanemaealist päris nõutuks: mis see äpp on ja kust seda saab? Kuuldes, et tegu on nutiseadmele mõeldud rakendusega, läks asi nende jaoks veelgi keerulisemaks. Mõlemal on tavaline väike nuputelefon ja ainus funktsioon, mida nad oskavad, on vajaliku numbri valimine. Isegi sõnumite lugemisega jäävad mõlemad hätta. Neid on aastate jooksul kogunenud telefoni sellisel hulgal, et nii mõnigi kord on tulnud abi paluda nooremalt põlvkonnalt, et need telefonist kustutada.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

20 PÄEVA ENIMLOETUD