Menu

.      

FOTOD Sõmerpalu lasteaiale planeeritakse ehitada uus hoone

  • Kirjutas Heleri Lakur

Võru vallavolikogu, mis kogunes kolmapäeval Parksepa keskkooli aulasse, võttis enamuse poolthäältega vastu otsuse planeerida Sõmerpalu lasteaed uue hoonena ja selle praeguses asukohas Pargi tänaval. Fotod: AIGAR NAGEL

Võru vallavalitsuse üheks eesmärgiks on tulevikus Sõmerpalu lasteaia amortiseerunud hoone asemele täiesti uhiuus hoone ehitada, võttes aluseks 2015. aastal valminud Lasva lasteaia hoone ehitusprojekti.

Teha uus ja parem

Võru vallavolikogu võttis kolmapäevasel, 20. mai istungil vastu otsuse planeerida Sõmerpalu lasteaia uue hoone ehitamist praegusesse asukohta. Sõmerpalu lasteaiahoone mure on olnud päevakorras juba Sõmerpalu valla ajal, kinnitas Võru vallavanem Kalmer Puusepp toimetusele.

„Selles piirkonnas on laste arv kasvanud ja vajadus uute lasteaiakohtade järele on samuti olemas. Teiseks on hoone osaliselt amortiseerunud,” põhjendab Puusepp. Ta lisab, et praeguse hoone täielik rekonstrueerimine tundub mõttetu ja sel teemal on ka varem arutletud. „Vallavalitsuse seisukoht on teha uus ja parem, mitte vanu asju uuendada. Aastaid on neid vanu maju renoveeritud, aga sellest ei saa mitte kunagi nüüdisaegsetele nõuetele vastavat hoonet. Pigem ehitada uus,” on vallavanem seisukohal.

Võru vallavolikogu, mis kogunes kolmapäeval Parksepa keskkooli aulasse, võttis enamuse poolthäältega vastu otsuse planeerida Sõmerpalu lasteaed uue hoonena ja selle praeguses asukohas Pargi tänaval. Fotod: AIGAR NAGEL

Asukoht on parim olemasolev

Aastaid on arutletud ka lasteaia uue asukoha üle. Puusepa sõnul oli varasematele vallavolikogu liikmetele ja ka vallavalitsusele selge, et asukoht on selgeks räägitud. „Kui Sõmerpalu vald meiega ühines, siis nende piirkonna volikogu liikmed olid otsustanud, et praegusesse kohta tuleb uus lasteaed. Kuna aga volikogus on ka teisest piirkonnast liikmeid, siis tõstatati küsimus uuesti. Asukoha tõttu suunati see uuesti komisjonidesse otsustamiseks, kust ta jõudis sama tulemusega tagasi,” selgitab vallavanem.

Kalmer Puusepp FOTO: Aigar Nagel

Ühe variandina kaaluti ka endist valla- ja koolimaja Sõmerpalus, kuid kokkuvõttes leiti, et hoone lasteaiale sobilikuks tegemine läheb arvestuslikult sama kalliks kui uue ehitamine. Sõmerpalu lasteaed Lepatriinu asub Sõmerpalus aadressil Pargi 8 ja sinna kõrvale või osaliselt praeguse hoone asemele on planeeritud uus hoone koos mänguväljakuga.

Rekonstrueerimine ei tasu ära

Eelnõu kohaselt on tehtud ka kalkulatsioon, kus rekonstrueerimine maksab koos käibemaksuga 1 268 000 eurot ja uue hoone ehitamine 1 527 000 eurot. Uue hoone ehitamine on võrreldes vana hoone rekonstrueerimisega 259 000 eurot kallim. Võru vallavanem tõdeb, et uus lasteaed tuleb Lasva lasteaia ehitusprojektile sarnane ja nelja rühmaga. „Teatud korrektuure tuleb Lasva lasteaia ehitusprojektis teha. Näiteks saab Sõmerpalu lasteaed õiguse kaasa rääkida värvilahenduses ja muudes sisulistes küsimustes. Põhikonstruktsioon ja ruumilahendus peaks ikkagi Lasva lasteaia projekti põhiseks jääma,” kinnitab Puusepp.

Eeldatavalt on uue hoone ehitamine võimalik vaid juhul, kui õnnestub saada toetust programmidest. Võru abivallavanema Juris Juhansoo sõnul ei ole praegu veel võimalik garanteerida ehitustöid ja eesmärk on mitte teha valesid eeltöid. „Selleks, et olla valmis, tuleb täna teha põhimõtteline otsus,” selgitas abivallavanem.

Juris Juhansoo FOTO: Aigar Nagel

20 PÄEVA ENIMLOETUD