Menu

.      

Riigikogulaste ööistungid on sääsepirin võrreldes arstide öiste valvekordadega

Arstid ja õed korraldasid teisipäeval padjaga tööle tulemise päeva, et tuletada aktsiooniga riigikogulastele meelde meedikute rasket igapäevast tööd. Lõuna-Eesti haigla ette kogunes teisipäeval üle 40 arsti. Haiglapoolse eestvedaja Kersti Aarmaa sõnul osales aktsioonis arste kõigist haigla osakondadest. Foto: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

PADI KUI SÜMBOL • 31. mai päikeselisel südapäeval kogunes Maarjamõisa haigla Lunini tänavapoolse sissepääsu juurde nii palju valgetes kitlites meedikuid, et silmal oli valus vaadata.
Dr Kuido Nõmme (padjaaktsiooni üks algatajatest) tervitusele: „Tervist, padjasõdalased!”, vastati aplausiga. Edasi läks jutt tõsiseks.

„Kui Mikkol on probleem, kuhu panna ööistungi ajaks koer, siis meil on probleem, kuhu panna oma lapsed, sest varahommikul tööle minnes ei ole lasteaiad veel lahti, kui hilisõhtul lõpetame, ei ole lasteaiad enam lahti,” ütles Kuido Nõmm.

Meedikute meeleolu oli kurbtõsine, kuid siiski positiivne. Kuido Nõmm toonitas, et kuigi tahame olla Euroopa tublimate riikide seas, saab meie riigi sisemajanduse koguproduktist meditsiin umbes 6,5 protsenti, kuid Euroopa Liidu keskmine on kümme protsenti. 

31. mai keskpäev Maarjamõisa  haigla ees.  Foto: VÕRUMAA TEATAJA

Riigikogu Vabaerakonna saadik ja sotsiaalkomisjoni aseesimees Monika Haukanõmm avaldas arstide „padja-aktsioonile” toetust, öeldes:

„Riigikogu liikmete ööistungid on sääsepirin võrreldes vaimse ja füüsilise koormusega, mida talub öötööd tegev inimene, vastutades samal ajal teiste elu ja tervise eest. Meditsiinis on ületunnid saanud normiks ja mitmes haiglas töötamine igapäevane ja -öine praktika, kuigi tegelikult ei ole see inimlik ega elujõuline. Läbipõlenud ega ka väsinud arst ei suuda patsienti kvaliteetselt aidata!”

„Suhtumine tervishoiutöötajatesse ei tohi olla nii ülbe, nagu kõlas sotsiaaldemokraat Marianne Mikko suust,” ütles Monika Haukanõmm.

Arstide-õdede palgasoovile vastuse andmine lükati sügisesse. Küllap poliitikud tahavad puhata. Arstide seas oli neid, kes ütlesid otse välja, et nähtavasti on järgmine samm streik.

20 PÄEVA ENIMLOETUD