Menu

.      

Jultunud vandaalid rüüstasid Võru linnakalmistut

Trööstitu ja ahastama panev vaatepilt, mis avanes Võru kalmistul laupäeva hommikul. Fotod: AIGAR NAGEL ja KADI ANNOM

VÕIGAS TEGU • Inimese sünd ja surm on püha üldiselt kõigi jaoks. Kahjuks leidub aga meie seas ka neid, kes ei pea pühaks mitte midagi enda ümber, ka kalmistut mitte.

Ööl vastu laupäeva tegutsesid vandaalid Võru linnakalmistu Kuperjanovi-poolses osas ning keerasid segi mitmeid hauaplatse, purustades riste, küünlaid ja nimeplaate.

Kalmistule saabujaid ootas laupäeva hommikul ees nii jube vaatepilt, et mõni puhkes ahastusest lausa nutma. Surnuaeda tihedamalt külastajate seletuste põhjal tundub, et rüüstatud on just neid platse, millel põles rohkem küünlaid ja mis olid paremini valgustatud. Ühele rahulale oli suisa urineeritud ning kalmukünkale visatud kuskilt kaugemalt platsilt pärit pooleks löödud rist. Omaksed kurtsid ka, et kadunud on nimeplaat, mis õnneks eemalt leiti.

Suhtluskeskkonda Facebook postitatud piltide alla ilmus paari tunniga mitukümmend kurbust ja viha täis kommentaari: kes soovis omakohut, kes lootis karma halastamatule kättemaksule. Selliseid purustustöid ei mäletata ammusest ajast, ja kas üldse nii võikalt ongi varem Võru kalmistul rüüstamas käidud?

„Olen siin töötanud 13 aastat, neljateistkümnes jookseb praegu, kuid sellist asja pole varem kunagi olnud,” räägib kalmistuvaht Asa Mõttus.

Kohal käis politsei, juhtunu uurimiseks ja süüdlase väljaselgitamiseks alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb surnu mälestuse teotamist. Politsei fikseeris sündmuskoha ning selgitas, et ühtekokku oli vandaalitsetud 19 hauaplatsil, millel lõhuti riste, eemaldati mälestuskive ning pilluti laiali küünlaid. Vandaalid lõhkusid viis risti ja lükkasid ümber kaks hauaplaati. Vandaalitsemisega tekitatud kahjuulatus on selgitamisel.

Kahjuks liiguvad need koletu töö kordasaatjad kuskil meie seas ringi. Võimalik, et tulevad linnas vastu just kellelegi, kelle omaste kalmu olid rüvetamas käinud. Huvitav, mil moel sellised inimesed suudavad pea püsti hommikul kodust väljuda, tööle, kooli või poodi minna? Äkki sellepärast, et niisuguste tegude sooritajatel polegi südametunnistust ega hinge. Igatahes jääme lootma politsei tublile tööle. Ehk on rüüstajad varsti tabatud.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD