Menu

.      

Maaeluminister Tarmo Tamm oli reedel Võrumaal

Maaeluminister Tarmo Tamm reedel Võrus Liiva tänav 11 trepikojas pärast kohtumist Võrumaa talupidajatega. Tasub meenutada, et selles 1930. aastast pärit kauni arhitektuuriga hoones oli omal ajal põllumajandusvalitsus, agrotööstuskoondis ja nüüdki on siin ruumid talunikele. Selle maja pööningukorrusel töötas omal ajal Võru raadio.  Foto: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN

MAAELU • Maaeluminister Tarmo Tamm kohtus reedel Võrumaa maainimeste ja Eesti Leader Liidu esindajatega. Päeva lõpetas käik Varstu valda Tuuma mahetallu, mis pälvis 2014. aasta talupäevadel kõrgeima tunnustuse – „Eesti talu 2014”. Ühtlasi võideti ka parima tootmistalu tiitel. Talu peavad Ants ja Sirje Schmidt.

Kohtumistel põllumeestega tuli ministril ikka ja jälle vastata toetusteteemalistele küsimustele. Tänavu makstakse näiteks üleminekutoetusi 19,9 miljonit eurot. Näiteks saab taotleda seitset üleminekutoetust: ammlehma kasvatamise, utekasvatamise, piima, veise, ute, põllumajanduskultuuri ja heinaseemne üleminekutoetust.

Pärisime minister Tarmo Tammelt: kas kogu aeg ümber toetuste keerlev jutt ei jäta varju neid, kes toetusi ei taotle? Meenub kohtumine Anne ja Lenno Grünbergiga Üvasi talus Põlvamaal, kus särasilmse perenaise sõnul on tööd nii palju, et pole aega toetusi taotleda.

„Kohtumised olid ajalikud ja kiuslikke küsimusi ei olnud. Meeldiv, et usk maaelusse ja -töösse on kasvanud, kuid optimistlikku tooni võiks tõesti rohkem olla,” ütles Tarmo Tamm Võrumaa Teatajale.

„Valdade liitumisega kaasneb kohalikele kogukondadele mitu väljakutset – vältida tuleb suurvaldade tekkimisega kaasnevat ääremaastumist. Siin on oluline roll kohalikul kogukonnal ja Leaderi tegevusgruppidel, kes saavad Leaderi meetme abil ergutada kohalikku ettevõtlikkust, investeerida kogukonda kui tervikut kõige paremini teenivatesse projektidesse,” sõnas Tarmo Tamm. Eestis tegutseb 26 Leaderi tegevusgruppi, mis katavad 99,9 protsenti maapiirkonnast. Leaderi meetme raames suunatakse Eesti maaelu arengukava eelarveperioodil 2014–2020 maapiirkondade arengusse 90 miljonit eurot.

20 PÄEVA ENIMLOETUD