Menu

.      

Kümnes Sõmerpalu motokross: seitse Leokit kolmest põlvkonnast

  • Kirjutas Tomi Saluveer

Motodünastia teise põlvkonna esindaja Tanel Leok võttis Sõmerpalu motokrossilt viienda võidu. Fotod: TOMI SALUVEER

JÄRJEPIDEVUS ❯ Kolmapäeval toimunud Sõmerpalu motokross oli mitmes mõttes juubelihõnguline – kross toimus kümnendat korda ja Tanel Leok sai viienda võidu. Tähelepanuväärne on ka see, et võistlusel osales kolmest erinevast põlvkonnast kokku seitse nooremat ja vanemat Leokit.

Sõmerpallu tulid kohale tuntud krossimehed. Kodurajal sõitnud Tanel Leokile pakkusid konkurentsi tänavusel MMil osalevad Evgeny Bobryshev, Harri Kullas ja hispaanlane Iker Olana Larrana. Rajal oli ka hetke EMX300 klassis EMil esikohta hoidev Suurbritannia mees Brad Anderson.

Tanelil oli võimu

„Enne võistlust maha sadanud vihm tegi raja pehmeks ja rööpad olid mõnes kohas suured. Kuid see näitaski meestevahelisi jõuvahekordi, oli vaja füüsilist vastupidavust,” lausus Sõmerpalu krossi peakorraldaja Aivar Leok. „Tänasel võistlusel oli Tanelil seda võimu kõige rohkem.”

Tanel Leok jättis kümnendal Sõmerpalu staadionikrossil koju peaauhinna, oma vanaisa Väino Leoki rändkarika. „Majanduslikult on kross ennast alati ära tasunud, miinuses me pole olnud,” rääkis Aivar Leok. „Kuid eesmärk pole meie jaoks raha, vaid isa mälestus ja südame kohustus.”

Järgmine põlvkond

Aivar Leok tuli ka ise numbri all 151 säärude klassis rajale ja tegi rajal mõned tiirud. „Läksin rajale selle eesmärgiga, et Sõmerpalu juubelikrossil oleksid kolm Leokite põlvkonda esindatud,” lisas ta. „Mulle ei antudki valikut, pidin need tiirud ära tegema.”

Selle aasta Sõmerpalu krossil pandigi rohkem rõhku noorteklassidele, stardis oli Leokite perekonna järgmine põlvkond eesotsas Tanel Leoki poegade Travise ja Sebastiani ning Aigari poja Lucasega, kes võitis 50 PW/Mini klassi.

Kümnes aasta, mis edasi?

„Kui hakkasin isa mälestusvõistlust korraldama, siis oli kindel eesmärk teha seda vähemalt kümme korda,” rääkis Aivar Leok. „Eks nüüd näeb, mis edasi saab, kõigepealt väike puhkus ja siis talvel tekivad uued mõtted. Seda ma aga luban, et vähemalt säärude võistlus toimub ka järgmisel aastal.”

Kolmapäeval Sõmerpalus toimunud võistlusel oli kohal ligikaudu 4000 inimest, sealhulgas võistlejad, sponsorid ja meeskondade teenindajad. „Eks näib, mis järgmisel aastal saab. Kui jätkub toetajaid ja rahvast, siis traditsioon jätkub,” lisas Aivar Leok.

20 PÄEVA ENIMLOETUD