Menu

.      

FC Helios Võru juht: Kunstmurukattega jalgpalliväljaku järele oli karjuv vajadus

  • Kirjutas Heleri Lakur

Selle aasta suve lõpuks valmib Võru Kreutzwaldi kooli kõrvale esimene täismõõtmetes kunstmurukattega jalgpalliväljak.  Pilt on tehtud 26.04.2018 FOTO: Aigar Nagel

20.aprilil alustati kaevetöödega Võru Kreutzwaldi kooli kõrval kunstmurukattega jalgpalliväljaku ehitamiseks. Tööde käigus valmib plaanide kohaselt augustikuuks täismõõtmetes jalgpallistaadion, mille maksumus on üle poole miljoni euro.

Väljak rajatakse koostöös FC Heliose Võru jalgpallklubi, Võru linna ja Eesti Jalgpalliliduga.

Karjuv vajadus

FC Helios Võru tegevjuhi Jaanus Vislapuu sõnul ei saa jalgpalli mängima õppida saalis. “Praegu me treenisime ja mängisime seitse kuud saalis ja siis võistlushooajal madalamates liigades õues murul. Sellest aastast tõusime esiliiga B-sse ja hooaeg algas juba märtsi alguses,” räägib Vislapuu. “Pidime mängima terve esimese 9-mängulise ringi võõrsil kunstmurudel.

Valmistuda aga suurel väljakul mängimiseks me praktiliselt ei saanudki,” lisab ta. Vislapuu sõnul käidi korra nädalas Tartus trennis. “See oli äärmine abinõu ja reaalselt nii meeskonda ette valmistada tegelikult ei saa,” nentis ta.

FC Heliose Võru juht ja treener tõdeb, et noortega tööst on tal raske rääkida. “Me läksime alati otse saalist liigat mängima Tartu ja Tallinna võistkondade vastu, kes olid saanud aastaringselt õues õigete mõõtmetega väljakul treenida. Täiesti võimatu on saalis taktikalisi lahendusi õpetada kui mängijad ei taju ruumi ega aega nii, nagu seda tuleb teha õigel väljakul. Kaetavad vahemaad, palli söödu tugevus, tehnilised nüansid - see kõik on täiesti teine maailm.  Seal on mastaapne suurusjärkude vahe, kas mängida 18x30 suuruses saalis viis viie vastu või 68x105 meetrit üksteist üheteist vastu. Nii et seda väljakut on Võrumaa jalgpallile vaja nagu inimesele õhku.

Uus jalgpalliväljak tippsordi arenemise eelduseks

Vislapuu loodab, et väljak annab palju parema võimaluse kõigile lastele tegeleda jalgpalli kui tervisespordiga ning hoiab neid eemal pahedest, ka liigsest sukeldumisest nutimaailma. “Olen korra öelnud, et iga tund, mis me suudame lapsed nutiekraani tagant sportima tuua, on edaspidi kulla hinnaga.  Loodan näha lapsi igal vahetunnil, enne ja peale kooli, enne ja peale trenne seal mängimas ja jalgpallist rõõmu tundmas. Väljak Võru suurima kooli kõrval on selleks ideaalne lahendus. Lisaks on esindusstaadion ja spordikeskus selle lähedal ja tekib selline hea sünergia,” kommenteerib Vislapuu..

“Teiseks, nagu varem mainitud, annab see väljak võimaluse päriselt Võrumaal jalgpalli kui tippsporti arendama hakata. Oleme praegu esiliiga B-s ja loodame sinna paariks aastaks püsima jääda nende meestega, kes praegu mängivad. Seejärel on kord oma noorte käes, kes peavad hakkama sellel tasemel mängima ja kunagi ka liigapüramiidis veel kõrgemale tõusma. Täismõõtmetes kunstmuruväljak loob selleks mingigi eelduse,” lisab ta. “Pikemas perspektiivis unistan juba sellest, et Võrru võiks kunagi tulla ka jalgpallihall, see looks nii rahva - kui ka tippjalgpalli arenguks veelgi paremad tingimused,” on mees veendunud.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD