Menu

.      

Eelneva registreerimiseta vaktsineerimise pakkumine tekitas tormijooksu

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Lõuna-Eesti haigla infektsioonikontrolli õde ja vaktsineerimise koordinaator Alice Venski. Foto: AIGAR NAGEL

Kolmapäeval oli Lõuna-Eesti haiglas võimalus ennast Covidi vastu vaktsineerida ette registreerimata ehk siis süsti oleks pidanud saama kõik soovijad. Päris nii kahjuks ei läinud. Võrumaa Teatajale saabunud vihje kohaselt kella ühest neljani välja kuulutatud vaktsineerimisele kella 13.30 ajal kohale jõudnud linlane pidi lahkuma, sest kõik ajad olid juba kinni. „Helistasin hommikul kella 8.30 ajal ja soovisin ennast kirja panna, mille peale mulle öeldi, et täna registreerimist ei toimu, et tuleb lihtsalt kohale tulla,” räägib nõutu vaktsineerida soovija, kes seepeale õigel ajal kohale läks, aga kahjuks ka lahkuma pidi.

Haigla fuajeest pidid tagasi pöörduma veel päris paljud inimesed. Vihje saatnud mees (toimetusele on mehe nimi teada) ei tahtnud alla anda ja hakkas asja edasi uurima. Kahjuks ei olnud abi ka üleriigilisest telefoninumbrist 1247, kus vastati, et esimene vaktsineerimisaeg Võru lähedal on alles 11. augustil. Pikemal otsimisel ja helistamisel selgus siiski, et perearsti juurest saaks vaktsiinisüsti kätte järgmisel nädalal. „Olen tavaline inimene, aga pean nii palju uurima ja kuskilt ei saa ühtset ega kiiret infot. See korraldamise pool on väga kehva,” on vaktsineerija nõutu.

Suur soovijate hulk

Lõuna-Eesti haigla infektsioonikontrolliõe ja vaktsineerimise koordinaatori Alice Venski sõnul kõiki soovijaid tõesti vastu võtta ei jõutud. „Me ei osanud ette oodata, et kohale võiks tulla nii palju soovijaid. Kui oleme teinud registreerimisega päevasid, siis huvi pole nii suur olnud ning lähtusimegi sellest. Väga kahju, et pidime osa rahvast ära saatma,” räägib Venski ning lisab, et sellist võimekust, nagu Tartus ja telerist on harjutud nägema, kus vaktsineerimas on mitmeid ja mitmeid õdesid, haiglal pakkuda ei ole. Täistuuridel on Võru elanikke vaktsineeritud juba eelmise aasta lõpupäevadest alates. Kui haiglas on tavapäevadel korraga vaktsineerimas üks meeskond, siis kolmapäeval töötati kahes meeskonnas ning päeva peale tehti kokku 172 süsti. „Ühe süsti tegemiseks kulub oma aeg, sest inimest on tarvis enne nõustada ja üle kontrollida tema poolt täidetud tervisedeklaratsioon. Selles kvaliteedis ja ohutusmeetmetes me järeleandmisi teha ei taha,” on Venski veendunud. Kolmapäeval võttis oma aja ka koridoris tekkinud suurema rahvamassi korraldamine ja selgituste jagamine. Poole tunniga vaktsiiniaegade otsalõppemist selgitab Veski sellega, et välja kuulutatud kella 13 asemel oli suur hulk rahvast kohale tulnud juba kella 12ks. Tuli ette ka juhtumeid, kui tühistati enne kokkulepitud kellaaegu. „Leidus juhtumeid, kus inimesel oli augusti alguseks juba vaktsineerimisele aeg registreeritud ning ta tühistas selle, et kolmapäeval süst saada,” on Venski pisut nõutu.

Kõigile lohutuseks lubab Venski, et alates 3. augustist hakkab vaktsineerimismeeskond tööle viiel päeval nädalas, neist üks nädalavahetusel. Korraldatakse veel ka päevi, kus vaktsineerima saab tulla ette registreerimata. Siiski tuleb arvestada, et võimekusel on piirid ja väga suuri rahvamasse korraga süstida ei jõuta. Kõige kindlam on vaktsiinidoos kätte saada ette registreerides.

Mõistetamatu on, et inimesed on jäetud teadmatusse, kus igaüks peab endale vaktsineerimisaja justkui välja võitlema ja info liikumine jääb ses osas vajaka. Samas tuleb tänulik olla ka Lõuna-Eesti haiglale, kes on pikka aega olnud üks suurimaid vaktsineerijaid Võrus, seniks kuni teised oma hoo sisse saavad ja appi tulevad.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD