Menu

Kõige levinumad põhjused, miks laenutaotluse vastus on negatiivne

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Kõige levinumad põhjused miks laenutaotluse vastus on negatiivne

Ükskõik, kas sul on plaanis osta uus sõiduvahend, hankida oma kodu või remontida olemasolevat – laenu taotlemiseks on mitmeid põhjuseid. Isegi, kui sul on aga pealtnäha hea krediidivõimekus, ei pruugi see tähendada, et taotluse vastus on automaatselt negatiivne. Nii võib juhtuda, et entusiastlikust laenutaotlemisest saab kibe äraütlemiste jada, mis kulmineerub sellega, et laenusoovile tuleb käega lüüa.

Kui tahad vältida pettumust, on mõistlik juba enne laenu taotlemist mõelda võimalikele põhjustele, miks taotlusele ei vastata positiivselt. Siin on mõned põhjused, miks olukord võib selliseks kujuneda

1. Sissetuleku ja väljaminekute tasakaal on paigast ära

Kõige levinum põhjus, miks taotlus ei saa oodatud vastust, peitub selles, et sissetulekute ja väljaminekute suhe ei ole lihtsalt piisavalt hea.

Mida selle all mõtleme? Siin on üks piltlik näide. Oletame, et sul on mõttes võtta 150000-kroonine laen (låna 150000) või näiteks 10000-eurone laen. Sinu sissetulek on 1000 eurot, igakuised kohustused 300 eurot. Laenusumma kuumakse oleks 200 eurot. Kuigi see tähendaks, et sul jääks üheskoos uue laenuga iga kuu üle 500 eurot muudeks kuludeks, ei anta sulle laenu, sest kõik sinu kohustused kokku moodustaksid 50% sissetulekust.

Laenuandjad järgivad kuldset 40% reeglit, mis tähendab, et laenu ei saa siis, kui kohustused moodustavad sissetulekust enam kui 40 protsenti. Seega ei aita isegi püsiv korralik sissetulek, sest väljaminekud on liialt kõrged.

2. Minevikus on olnud krediidiprobleeme

Isegi, kui sul ei ole hetkel maksehäireid, jälgivad laenuandjad mineviku krediidikäitumist. Seetõttu võidakse anda laenusoovile eitav vastus, kui nähakse, et sul on näiteks umbes aasta tagasi olnud maksehäire.

Mitmed laenuandjad suhtuvad sellesse punkti küll paindlikumalt, kuid absoluutselt kõik järgivad ühte mõtet: laenu ei anta, kui viimase poole aasta jooksul on olnud maksehäireid. Olenevalt maksehäire olemusest võidakse aga arvesse võtta kuni viie aasta taguseid probleeme, mistõttu ei ole lõppenud maksehäire veel laenu saamise garantii. Paraku võib see takistada laenu saamist isegi mitme aasta möödudes.

3. Personaalne pakkumine pole nii hea kui soovisid

Vahel võib juhtuda, et esitad küll taotluse ühele summale, kuid mitmetel põhjustel edastatakse sulle personaalne pakkumine, mille summa on märksa madalam ning intress tunduvalt kõrgem. Näiteks, kui soovid taotleda 5000 eurot 15% intressiga, võid hoopis saada personaalse pakkumise 3000 eurole 25% intressiga.

See ei tundu küll eriti aus, kuid tegemist on laenuandjate nö kaitsemehhanismiga. Esmakordsel laenamisel ei soovi laenuandjad väljastada eriti suuri summasid ning kehtestavad ka kõrgema intressi, et kaitsta võimalikke kaotuseid. Taolise vähem ahvatleva pakkumise võid saada siis, kui sa küll vastad laenuandja tingimustele, kuid seda teatud mööndustega – näiteks sul pole maksehäireid, aga oli maksehäire 1,5 aastat tagasi või sul on küll piisavalt suur sissetulek, kuid seda vaid napp-napilt.

Laenuandjad üritavad vastu tulla võimalikult paljudele, aga see tähendab, et sulle võidakse esitada oodatust halvem pakkumine.

4. Kas oled iseenda tööandja?

Üks põhjustest, mida ei ole küll enamasti laenuandjate tingimuste hulgas kirjas, on sinu töökoht. Igale laenuandjale läheb korda see, kus sa töötad ning kui sinu sissetulek on juhuslikult sinu enda ettevõte, võib juhtuda, et laenuandja ei soovi laenu väljastada, kuna tunneb, et tegemist on riskantsema olukorraga.

Need olukorrad on kõige levinumad, mida võid kohata laenutaotluse tegemisel ning ühtlasi on tegemist kõige levinumate põhjustega, miks laenuandjad ei soovi taotlust rahuldada. Lanme.se Rootsi rõhutab laenusoovijatele, et negatiivne vastus ei ole alati halb -  see võib just tähendada, et peaksid oma rahaasju parandama enne uue kohustuse võtmist, vältimaks võlgnevustesse sattumist.

Sisuturundus

20 PÄEVA ENIMLOETUD