Menu

.      

Riik kavandab taastada matusetoetuse maksmise vähekindlustatutele

Pilt on illustratiivne FOTO: Võrumaa TeatajaRiik plaanib seaduse eelnõuga taastada matusetoetuse vähekindlustatud peredele umbes sellisel kujul, nagu see oli enne majanduslangust.

Eelnõu eesmärk on taastada riikliku matusetoetuse maksmine füüsilistele isikutele. Siiski ei taastata maksmist kõigile, vaid üksnes majanduslikult vähekindlustatud isikutele, kes kuuluvad toimetulekutoetust saanud perekonda. Seega on matusetoetus suunatud isikutele, kel eeldatavasti on majanduslikust olukorrast tingituna raske kanda matuse korraldamise kulusid.

Eelnõu seletuskirjast selgub, et kellegi majanduslikku olukorda sotsiaalkindlustusamet hindama ei hakka – vähekindlustatus tuvastatakse toimetulekutoetuse saamise põhjal. Vähekindlustatuiks loetakse seejuures neid, kelle perekond on olnud toimetulekutoetuse saaja vähemalt ühel kuul viimase 12 kuu jooksul.

Valituskabinet otsustas matusetoetuse saamise õiguse anda füüsilisest isikust matusekorraldajale sõltumata sellest, kas korraldaja on pärija või mitte. Lahenduse positiivne külg on eelnõu seletuskirjast tulenevalt see, et toetust saab matusekorraldajale välja maksta enne matuseid. Ka juhtudel, kus kadunul on piisavalt pärandatavat vara, on probleemiks asjaolu, et pärandvara avaneb hiljem, mistõttu matuse korraldamise ajal ei pruugi pärijal olla vajalikke ressursse.

Kabinetinõupidamise otsuse kohaselt tõuseb matusetoetus 250 euroni. Toetuse suurus kehtestatakse igaks eelarveaastaks riigieelarvega. Aastal 2009 lõpetati riikliku matusetoetuse maksmine füüsilistele isikutele ning matusetoetuse korraldamine füüsilistele isikutele jäi kohalike omavalitsuste ülesandeks.

Praegu kehtiva seaduse kohaselt saabki matusekorraldaja olla üksnes valla- või linnavalitsus. Sotsiaalteenuste ja -toetuste andmeregistri (STAR) andmetel maksid kohalikud omavalitsused 2013. aastal matusetoetust erinevatel põhjustel ligi 3400 isikule ning keskmine matusetoetuse suurus oli 105 eurot saaja kohta. Edaspidi on õigus matusetoetust saada ka füüsilistel isikutel.

Hinnanguliselt võib toimetulekutoetuse saajaid olla kokku ligi 1200 inimest, kes võiksid taotleda matusetoetust. Võimalike matusetoetuse saajate arv moodustab Eesti elanikest alla ühe protsendi ning seetõttu on mõjutatud sihtrühma suurus väike.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD